Tõnu Tormis kinkis Arvo Pärdi Keskusele fotonäituse «On Pärt»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Tõnu Tormise poolt Arvo Pärdi keskusele kingitud näituselt
Foto Tõnu Tormise poolt Arvo Pärdi keskusele kingitud näituselt Foto: Arvo Pärdi keskus

 Fotograaf Tõnu Tormis kinkis Arvo Pärdi Keskusele fotonäituse «On Pärt». Näitus koosneb 30 klaasitud fotost, mis kujutavad helilooja Arvo Pärti aastatel 1978‒2005.

Kingitud fotode seas on näiteks ülesvõtted heliloojast ja produtsent Manfred Eicherist plaadi «Te Deum» salvestamiselt 1993. aastal Soomes Lohja maakirikus. Tõnu Tormise pildid kujutavad heliloojat ka aastal 1997, mil ECM plaadistas Niguliste kirikus koos Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkooriga «Kanon pokajaneni», samuti 1998. aastal pärast teose maailma esiettekannet Kölni katedraalis. Lisaks sisaldab näitus pilte teistelt välisreisidelt ja kaht fotot aastast 1978 koduses ümbruses, ühel neist koos abikaasa Nora Pärdiga.

«Kauaaegse Eesti Filharmoonia Kammerkoori lauljana on mul aastate jooksul olnud palju meeldivaid kokkupuuteid Arvo Pärdiga nii proovides ja kontsertidel kui ka plaadisalvestustel. See on võimaldanud teda fotoaparaadiga jälgida oludes, mis muidu oleks jäänud mulle kättesaamatuks,» ütles Tõnu Tormis.

«Tõnu Tormise fotonäituse jõudmine meie arhiivi oli oodatud sündmus ‒ tegemist on kvaliteetse terviknäitusega heliloojast, mida on varem mitmel korral eksponeeritud, sealhulgas Prantsusmaal, Taanis ja Šveitsis. Oleme fotograaf Tõnu Tormisele selle ilusa kingituse eest äärmiselt tänulikud!» sõnas Arvo Pärdi Keskuse tegevjuht Anu Kivilo.

«Keskusena soovime, et meie arhiiv koondaks võimalikult mitmekülgselt ja terviklikult Arvo Pärdi isiku ja loomingulise tegevusega seotud materjale. Tõnu Tormise fotonäitus on väärikas täiendus meie arhiivi kogule,» märkis Kivilo.

Kivilo sõnul saab fotosid keskuse uues hoones ka erinäitusena välja panna. Samuti võivad kokkuleppel keskuse ja fotograafiga näitust või üksikuid fotosid eksponeerimiseks laenata teised asutused.

Esimest korda eksponeeriti  näitust aastal 2002 Arvo Pärdi 67. sünnipäeva puhul Rakvere muuseumis. Siis koosnes see 12 fotost. Sama aasta novembris sai 21 fotoni kasvanud näitust seoses Arvo Pärdi festivaliga vaadata Kopenhaagenis Taani Raadio kontserdisaalis. Praeguse mahu ja suuruse saavutas näitus aga 2005. aastaks, mil seda eksponeeriti nii Tallinnas, Tartus kui ka uuesti Rakveres. 2006. aastal jõudis näitus festivali «Culturescapes» raames veel Dornachisse Šveitsis, kus see oli väljas Goetheanumis, ning 2008. aastal eksponeeriti seda  muusikafestivali «Marathon XXI» ajal Rennes'i ooperis Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles