Video: tööd alustas Eesti esimene Iselugeja

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasest võivad eestikeelse kirjasõnaga end kursis hoida nii vaegnägijad kui ka need, kellel maha istumiseks ning raamatu kättevõtmiseks lihtsalt aega ei ole.

Eesti keeleteadlaste ja Elisa ühise koostöö tulemusel on valminud veel üks hea võimalus raamatute lugemiseks. Eesti keele instituudi teadlaste poolt välja töötatud, maailmas ainulaadne kõnesüntesaator loeb ette raamatutekste. 

Eesti Keele Instituudi arendatud kõnesüntesaator teisendab teksti inimloetud audiofailiks. «Võib tunduda, et näiliselt lihtsa ja selgelt püstitatud ülesanne – teisendada kirjalik tekst kõneks – võiks kiirelt ja kergesti lahendada. Tegelikult on siin taga aastatepikkune töö  ja sellist tunnet ei ole meil veel kordagi tekkinud, et nüüd oleks eestikeelne kõnesüntees lõplikult valmis,» kirjeldas tehtud tööd Eesti Keele Instituudi kõneuurimise ja kõnetehnoloogia osakonna juhataja, vanemteadur Meelis Mihkla.

Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu sõnul on Elisa sooviks anda Eesti teadlaste rakendusuuringutele reaalne kasutus igapäevaelus. «Täna ongi Elisa esimene ettevõte Eestis, kes on aidanud luua Eesti keeleteadlaste poolt välja arendatud lahenduse baasil innovaatilise kaubandusliku teenuse,» märkis Andrus Hiiepuu.

Elisa iselugeja kasutamiseks on vajalik liituda Elisa Raamatu teenusega (saadaval Androidi ja iOSi platvormidel). Kellel rakendus juba varasemast ajast nutiseadmes, peaks uue funktsiooni kasutamiseks seda värskendama. Iselugeja ettelugemist võib kuulata nii telefonikõlaritest, kõrvaklappidest kui telefoniga ühendatud välisest helisüsteemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles