Ilmus sügisene Estonian Literary Magazine

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Literary Magazine
Estonian Literary Magazine Foto: Kuvatõmmis

Estonian Literary Magazine’i 2016. aasta sügisnumber, mis jõudis ka Frankfurti raamatumessile, on mitmes mõttes eriline. Esiteks on kaheksa lehekülje võrra kasvanud ajakirja maht. Teiseks kujutab numbri põhilugu väikest eksperimenti: kirjanik küsitleb kirjanikku. Tegemist on kahepoolse intervjuuga, kus teineteisele esitavad küsimusi Kai Aareleid ja Veronika Kivisilla.

Vestlust ilmestavad tõlked: lõik Kai Aareleiu värskest romaanist «Linnade põletamine» ja valik Veronika Kivisilla luuletusi kogust «Cantus firmus». Estonian Literary Magazine on suurendanud tõlgete osakaalu; kõik 43. numbri tõlked pärinevad Adam Cullenilt.

Lisaks Kai Aareleiu ja Veronika Kivisilla tekstidele esitatakse väike valik Jüri Kolgi loomingust, mida saadab Kaupo Meieli essee Kolgi fenomenist. Sügisnumbri keskne portreelugu käsitleb Leelo Tungalt rõhuga tema «Seltsimees lapsel», artikli autor on lastekirjanduse uurija Mare Müürsepp.

Peeter Helme uurib 2016. aastal ilmunud romaane, mis kujutavad Eesti lähiajalugu: Kai Aareleiu «Linnade põletamine», Ilmar Taska «Pobeda 1946» ja Holger Kaintsi «Uinuv maa». Brita Melts kaardistab Eesti kirjanduslikke äärealasid, käsitledes teiste hulgas Tõnu Õnnepalu, Kristiina Ehini, Lauri Sommeri, Lauri Pilteri ja Andrus Kasemaa loomingut. Brita Meltsi lugu ilmestab Eesti kaart, kuhu on märgitud kõik need kohad, millest essees juttu.

Kibemagusaks kirsiks tordil tegi Estonian Literary Magazine intervjuu Jaan Kaplinskiga, kes on Euroopa kirjandusauhinna värskeim ja võimalik et ka viimane laureaat.

Väljaandele lisab žanrilist kirevust küsitlus kuue Käsmu-seminaril osalenud tõlkijaga, kes kirjeldavad, milles peitub nende jaoks eesti kirjanduse võlu.

Sügisnumbri arvustused on pärit Jürgen Rooste ja Paul Raua sulest.

Ajakirja Estonian Literary Magazine peatoimetaja on Jan Kaus, kujundaja Kristjan Mändmaa, väljaandja Eesti Instituut.

Ajakiri ilmub Eesti Vabariigi kultuuriministeeriumi ja Eesti Kultuurkapitali toetusel kaks korda aastas. Veebis saab seda lugeda siin. Eestis on ajakiri saadaval suuremates raamatukogudes ja Eesti Instituudis (Suur-Karja 14, Tallinn).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles