Suri maailmakuulus kloun (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Popov (1930-2016)
Oleg Popov (1930-2016) Foto: Vikipedia

Maailmas on nüüd vähem naeru. 2. novembril suri 86 aasta vanuses legendaarne nõukogude tsirkuseartist ja kloun Oleg Popov.

Popovi karjäär algas 1949. aastal, kui ta lõpetas Moskva tsirkusekooli ning varsti sai ta Nõukogude Liidus ülipopulaarseks. Lisaks tavapärasele klounaadile hõlmas tema kava köielkõndi, žongleerimist ja miiminumbreid. Esimest korda esines Popov välismaal 1955. aastal Varssavis, järgnesid etteasted Euroopas. Välispress oli vaimustuses.

Popovile omistati Nõukogude Liidu rahvakunstniku nimetus, 1981. aasta Monte Carlo tsirkusefestivalil anti talle ihaldatud Kuldse Klouni tiitel. Popovi võtmekarakter oli ikoonilist ruudulist soni kandev vene rahvajuttude heatahtlik kangelane Ivanuška. Särava ja sõbraliku loomu tõttu andis Prantsuse press tall hüüdnimeks Clown Soleil (Päikeseline kloun).

Pärast Nõukogude Liidu lagunemist abiellus Popov sakslannaga ja asus elama ning töötama Saksamaale. Venemaale pöördus ta tagasi 28 aasta pärast, 2015. aastal. Tema esimene esinemine kodumaal võeti vastu vaimustusega, Vladimir Putin saatis kultuuriministri kaudu klounile personaalse läkituse.

Popov suri tuuril viibides 2. novembril Doniäärse Rostovi hotellitoas südamerabandusse.         

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles