Maailmakuulus animatsiooniajaloolane jõuab Eestisse

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steamboat Willie (1928)
Steamboat Willie (1928) Foto: Kaader filmist

18. rahvusvahelise animatsioonfilmide festivali Animated Dreams raames külastab Tallinna maailmakuulus Itaalia animatsiooniajaloolane- ja kirjanik Giannalberto Bendazzi, kes annab 17. novembril kell 13.00 Solaris Apollo raamatupoes loengu «The Turning Points of the History of Animation» («Animatsiooniajaloo pöördepunktid»). Loengule järgneb vestlus, mida modereerib Läti filmiajakirjanik Ieva Viese.

Loengu eesmärk on anda ülevaade lühikestest ja pikkadest animafilmidest, mis muutsid oma tehnoloogiliste ja esteetiliste uuendustega 20. sajandi animatsiooniajaloo suunda. Näitamisele tulevad Emile Cohli «Fantasmagorie» (1908), esimene heliga animafilm «Steamboat Willie» (1928) ning teised põnevad ja vähemtuntud filmid animatsioonikunsti ajaloost. Üritus toimub inglise keeles ja on tasuta.

Samal päeval kell 12 linastub Kinos Artis Giannalberto Bendazzi «Carte Blanche», kuhu on valitud filmid, mille teemaks on muusika ja pildi vaheline sünesteesia. Filmikunsti ja muusikahuvilistele suunatud «Carte Blanche» toob vaatajateni Norman McLareni tantsufilmi «Pas de Deux» (1968) ning Claire Parkeri ja Alexandre Alexeieffi pinscreen-tehnikas meistriteose «Pildid näituselt» (1972).

Giannalberto Bendazzi on Itaalia filmikriitik ja ajaloolane, kes õpetas Università degli Studi ülikoolis Milanos ja Nanyangi Tehnoloogiaülikoolis Singapuris. Tema kolmeköiteline «Animatsioon: maailma ajalugu» (Animation: A World History, 2016), on täielik uusversioon tema paljudes keeltes avaldatud ja juba klassikaks saanud raamatust «Multifilmid» (Cartoons,1994).

18. rahv.usvaheline animatsioonfilmide festival Animated Dreams toimub 16-20. novembrini Tallinnas. Kogu Animated Dreamsi kava ja filmidega saab lähemalt tutvuda aadressil www.anima.ee.http://www.anima.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles