Nobeli kirjanduspreemia sai Jean-Marie Gustave Le Clézio

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Marie Gustave Le Clezio
Jean-Marie Gustave Le Clezio Foto: AP / Scanpix

Tänavune Nobeli kirjanduspreemia anti prantsuse kirjanikule Jean-Marie Gustave Le Cléziole, keda iseloomustatakse kui uute suundumiste ja poeetiliste seikluste loojat.

Rootsi Akadeemia teatas täna, et tänavune Nobeli kirjanduspreemia läheb prantslasele Jean-Marie Gustave Le Cléziole, teatas AP.

Lisaks 10 miljoni Rootsi krooni suurusele preemiale saab ta kullast medali ja tal palutakse pidada loeng Stockholmis asuvas akadeemia peakorteris.

Jean-Marie Gustave Le Clézio sündis 13. aprillil 1940. aastal Prantsusmaal Nizzas. Lapsena elas ta mõned aastad Nigeerias, teatab Wikipedia. Ta õppis Nizza Collège Littéraire Universitaire'is ja pärast kõrgkooli lõpetamist töötas ta USAs õpetajana.

23-aastaselt avaldas ta oma esimese romaani «Le Procès-Verbal», mis kandideeris ka Prantsuse tuntuimale kirjanduspreemiale, Goncourt'i auhinnale. Sama teose eest pälvis ta 1963. aastal Renaudot'i preemia.

1980. aastal omistas Prantsuse Teaduste Akadeemia talle romaani «Désert» eest esimese Paul Morand'i auhinna.

Prantsuse kirjandusajakirja Lire 1994. aastal korraldatud küsitlusest selgus, et 13 protsenti lugejatest peab teda kaasaegsete seas üheks paremaks prantsuse keeles kirjutavaks kirjanikuks.

Ta on avaldanud ligi kolmkümmend raamatut, nii novelle, romaane, lasteraamatuid kui ka essseid.

1990. aastal ilmus eesti keeles ka tema romaan «Kõrb», mida Eesti lugejale tutvustatakse kui kõrbe sõdalaste, «siniste meeste» meeleheitliku võitluse lugu oma eluõiguse eest.

Raamatu sündmuste kaudu vastandatakse püsivusele ja igavestele väärtustele orienteeritud lihtne ning rikkumata olemisviis agressiivsele ning edasipüüdlikule euroopalikule elukorraldusele.

Eesti keeles on eelmisel aastal ilmunud tema teos «Diego ja Frida», mis räägib Mehhiko tuntud kunstnikepaari Diego Rivera ja Frida Kahlo elu- ja armastuseloost.

Eelmisel aastal sai Nobeli kirjanduspreemia tuntud Briti kirjanik Doris Lessing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles