Prantsuse ekraanilegend vääristab Ilmar Raagi filmi

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeanne Moreau
Jeanne Moreau Foto: SCANPIX

Ilmar Raag hakkas eile väntama täispikka filmi «Veel üks croissant», mille kahest peaosast ühte on värvatud prantsuse populaarne filminägu Jeanne Moreau. 83-aastane diiva kehastab selles inimsuhete draamaks nimetatud linateoses Pariisis elavat Eesti juurtega, kuid sünnimaa keele unustanud vanaproua Fridat, kes on kaotanud elu mõtte ja keda saabub hooldama Eesti väikelinnast pärit Anne.



«Üksildase suurlinna ilmadaami ja provintsihooldaja suhe kasvab üle inimlikuks sidemeks, mis annab mõtte nende edasiseks eluks,» resümeerib sünopsis. Annet kehastab filmis Laine Mägi, kes on spetsiaalselt selleks rolliks ära õppinud ka prantsuse keele.

Rohkete elutööauhindadega pärjatud Moreau, kes on oma pika karjääri jooksul mänginud selliste meistrite filmides nagu Francois Truffaut, Michel­angelo Antonioni või Luis Bunuel ja keda Orson Welles nimetas omal ajal kõige suuremaks näitlejaks, püsib vormis siiani. Tema filmograafia täieneb igal aastal paari uue pealkirja võrra ja Pariisi lavalaudadel võib juba mõnda aega näha tema monolavastust.  

«Ta luges stsenaariumi kahe päevaga läbi ja ütles kohe jah,» kinnitas produtsent Riina Sildos.

2,7 miljoni euro ehk 42,2 miljoni krooni suuruse eelarvega linateost finantseerib 70% ulatuses Prantsusmaa, 20% ulatuses Eesti ja 10% ulatuses Belgia. Koostööd tehakse Prantsuse stuudioga TS Productions ja Belgia stuudioga La Parti Production. Filmi, mille prantsuskeelseks pealkirjaks saab «Une Estonienne à Paris» ehk «Eestlane Pariisis», on juba ette ära ostnud telekanalid Canal+ ja Ciné Cinéma, läbirääkimised jätkuvad levitajate leidmiseks.

Rahvusvaheline on ka võttegrupp. Kaamera taga seisab Laurent Brunet, kes on meilgi tuntud filmi «Seraphine» eest võitnud Cezari. Kunstnike ansamblisse kuulub Euroopa filmiauhinna nominent Jaagup Roomet. Eesti näitlejaid on kümmekond, sh meie grand lady Ita Ever.

Harju-Madisel, Turbas, Türis ja Paides filmitakse selle nädala lõpuni, seejärel kolitakse rohkem kui kuuks ajaks Prantsusmaale. Punkt pannakse aprilli lõpus. Ekraanile peaks «Veel üks croissant» jõudma järgmise aasta algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles