Soomes tutvustakse Eesti uuemat näitekirjandust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Palu.
Tiit Palu. Foto: Margus Ansu

Tampere teater Telakka Soomes alustab draamaõhtutega, mille eesmärgiks on tutvustada uusi teatritekste. Esimene, 12. veebruaril aset leidev näidendite lugemisõhtu keskendub Eesti uuemale näitekirjadusele. Esitamisele tulevad Eesti Teatri Agentuuri 2015. aasta näidendivõistlusel premeeritud Kiti Põllu «Mata mind kaunilt» ja Tiit Palu «Lugusid loomadest».

«Mata mind kaunilt» on liigutav tekst sellest, kuidas ja miks surmaks valmistuda. Oma teemavalikus ootamatu ja üllatav näidend loob vananemise inimlikust protsessist distantseeruvas ühiskonnas nii hädavajaliku pausi arutlemiseks. Peensusteni läbipõimitud dialoogi ja mõnusa huumori kaudu kõneleb näidend surmaks ettevalmistumisest ning sellega paralleelselt elust, mis ei lõpe surmaga. Kiti Põllu näidendi on soome keelde tõlkinud Toni Autio. Draamateksti seab lavale Antti Haikkala. Lugevateks näitlejateks on Laura Hänninen ja Petri Mäkipää.

Tiit Palu näidend «Lugusid loomadest» on loominguliselt aktiivsete inimeste tänapäevas kulgev suhtedraama, mis peidab endas teravaid pöördeid. Suhtevõimalusi läbi mängides ja traagikasse kaldumata joonistuvad loomeinimeste lood armukolmnurkadeks. Neis muusikaga põimunud kokkusaamistes kortereis, kontsertidel, kohvikuis või konverentsil vahelduvad kultuuri- ja eneseanalüüs ning üksteise leidmised asenduvad otsingutega. Näidendi on soome keelde tõlkinud Varja Arola ja draamalugemiseks lavastab selle Hanno Eskola. Osatäitjateks on Antti Mankonen, Jukka Toivonen, Tanjalotta Räikkä ja Marja Skaffari.

Pärast näidendite ettelugemist toimub osalejatele vestlusring koos autorite, tõlkijate ja Eesti Teatri Agentuuri esindajatega.

Telakka teater on Tamperes tegutsev professionaalne teater. Eestiga on koostööd tehtud ka varem. 2013. aastal pälvis projekt koos Vanha Juko ja Rakvere teatriga Soome riikliku teatripreemia. 2016. aastal toodi koostöös Tartu Uue Teatriga lavale «#DIGITALHATSGAME».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles