Vaata, millised kultuuri-ja spordisündmused saavad EASilt raha

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jazzkaar: Maria Faust “Velocipede” 01.05.2016
Jazzkaar: Maria Faust “Velocipede” 01.05.2016 Foto: Viktor Burkivski

EAS toetab taas 400 000 euroga rahvusvahelisi kultuuri- ja spordisündmusi.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) toetab kokku 400 000 euroga nelja kultuuri- ja kolme spordisündmust, mis toovad Eestisse rahvusvahelist publikut ja suurendavad välisturistide ööbimisi. Toetatava seitsme sündmusega plaanitakse tuua Eestisse üle 20 000 väliskülastaja, kelle kaudu lisandub meie majutusettevõtetesse 53 000 ööbimist. Eestit kui turismimaad tutvustatakse välismeedia kajastustega ligi 10 miljonile inimesele.

«Hindamiseks jäid sõelale 26 projekti, millest kümme olid spordi- ja 16 kultuurisündmuste toetuseks. Kolmandik taotlusi esitati uute sündmuste toimumiseks, mida seni veel Eestis organiseeritud ei ole,» ütles hindamiskomisjoni esimees, EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso.

Kõik toetust saanud spordisündmused toimuvad 2018. aastal. Toetust said IRONMAN täispikk triatlon, Tallinnas aset leidvad taliujumise maailmameistrivõistlused ning Otepääl toimuvad laskesuusatamise juunioride maailmameistrivõistlused.

Toetatavatest kultuurisündmustest enamik toimub sel aastal. Nendeks on Haapsalus Tšaikovski festival, Rootsist Eestisse laienev ja Rummu karjääri planeeritav elektroonilise muusika festival Into the Valley, Saaremaa Ooperipäevad ning 2018. aastaks sai toetuse Tallinna Jazzkaar.

Mutso rõhutas, et taotluste hindamisel oli ennekõike oluline panus turismivaldkonna eesmärkide täitmisse. «Kindlasti on oluline pakkuda riigi tuge hästi toimivatele traditsioonilistele sündmustele, mille korraldamisel luuakse projekti vahenditega uut väärtust. Kuid on ka hea meel, et Eestisse reisimiseks luuakse värsket motivatsiooni sellistes külastajasegmentides ja sihtriikides, millest oleme siiani puudust tundnud, nagu Rootsi ja Venemaa. Näiteks Into the Valley on Rootsi publikule disainitud festival, mis toimub maailmas ainult kolmes kohas: Rootsis, LAVis Kaplinnas ja siin meie Rummu karjääris.»

«Head turundusväärtust annab taliujumise MM, mis toimub muidu kehva ilmaga märtsikuus ja tutvustab Eestit nii mereriigina kui ka kohana, kus inimesed julgevad teha kiiksuga asju. Rannapuhkuse sihtkohaks ei saa me kunagi, seega julgus korraldada sündmusi, mis ei ole tavapärased, on meie konkurentsieelis,» jätkas Mutso.  

Toetuse summa ühe sündmuse kohta on 20 000 kuni 65 000 eurot, millele toetuse saaja peab lisama omafinantseeringu vähemalt 30% ulatuses. Toetatakse sündmuse turundamist välisriikides ja korraldamist Eestis. Kultuuri- ja spordisündmuste toetuse kogueelarve on 3,2 miljonit eurot, seda rakendatakse aastatel 2015–2020 ning rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest. Uus taotlusvoor avatakse 2017. aasta sügisel, mille kohta leiab täiendavat informatsiooni www.eas.ee/rsk veebilehel.

Into the Valley

Into the Valley festival on unikaalne kolmepäevane muusika- ja kunstifestival, mille lavalaudadel on nii kohalikud kui ka maailmakuulsad rahvusvahelised muusikud, DJ-d ja kunstnikud. Festival toimub juunis 2017. aastal Vasalemmas, imposantses Rummu karjääris.

Tšaikovski festival

Maailmakuulus Vene helilooja Pjotr Tšaikovski puhkas Haapsalus 1867. aasta suvel. Haapsalu linn koos Eesti Kontserdi ja tunnustatud Moskva Novaja Opera teatriga algatab helilooja auks rahvusvahelise järjepideva kultuurifestivali «Tšaikovski Haapsalu».

Saaremaa Ooperipäevad

Saaremaa Ooperipäevad on juulikuus Kuressaare piiskopilinnuse (Saaremaa Muuseum) territooriumil toimuv kultuurifestival, mille pearõhk on eri riikide muusikateatri kultuuri tutvustamisel. Programmi koostades peetakse silmas, et esitatav oleks kõrgetasemeline, muusikaliselt huvipakkuv ning sujuvalt korraldatud. Lisaks muusikateatri etenduste ja galakontsertide korraldusele Kuressaare piiskopilinnuse alal, kuuluvad festivaliprogrammi kammerkontserdid Saaremaa kirikutes.

Jazzkaar

Festival Jazzkaar toimub aastal 2018 juba 29. korda ning on rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud kaubamärk. Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar on Eesti kultuuri üks visiitkaarte ning Baltikumi suurim džässifestival. Huvitava ja omanäolise programmi abil pakub Jazzkaar üht parimat džässifestivali Põhjamaades. Festival on värskelt pärjatud EFFE kvaliteedimärgisega ning Eesti muusikatööstus on valinud Jazzkaare «Eesti parimaks muusikafestivaliks».

Ironman

2016. aastal korraldati Eestis esmakordselt IRONMAN 70.3 triatlonivõistluse sarja etapp 4.-7. augustil Otepääl Pühajärvel, mis aitas teed rajada 2018. aastal toimuvale IRONMAN TALLINN suurüritusele. IRONMAN võistluse puhul on tegemist distantsiga, kus ilma vaheajata läbitakse 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,195 km pikkune jooksumaraton. Tegemist on triatloni tippüritusega regioonis, kuhu on oodata võistlema 2000 sportlast üle maailma.

Taliujumine

5.–10. märtsini 2018. aastal toimuvad Eestis esmakordselt Taliujumise Maailmameistrivõistlused, kus osaleb 900 võistlejat koos perega rohkem kui 30 riigist. Tallinna Taliujumiskeskus MTÜ on korraldanud eeskujulikult harrastajatele mõeldud Pirita Open üritust ning tõestanud rahvusvahelisele ühendusele võimekust korraldada tiitlivõistlus. Viiepäevane programm sisaldab sporti, kultuuri ja meelelahutust ning seda aitab korraldada 100-liikmeline meeskond, mille moodustavad peamiselt vabatahtlikud.

Laskesuusatamine

Projekti eesmärgiks on laskesuusatamises noorte ja juunioride maailmameistrivõistluste IBU YJWCH 2018 Otepää korraldamine. Projekti sihiks on nimetatud võistluste kaudu Eesti ja Otepää tutvustamine ja turundamine, Eesti ja Otepää tuntuse tõstmine rahvusvaheliste laskesuusatamise võistluste toimumise ja treeninglaagrite korraldamise sihtkohana ning võistluste tulemusena korduvkülastuste ja majutusettevõtetes veedetud ööbimiste arvu suurendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles