Rainer Jancis läks New Yorki, et Vabadussambalt benji’t hüpata

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike häppening kulub alati ära: Rainer Jancis istub Vabaduse väljaku installatsioonis «Objekt nr 2011» ja toksib intervjuu vastuseid oma rüperaali.
Väike häppening kulub alati ära: Rainer Jancis istub Vabaduse väljaku installatsioonis «Objekt nr 2011» ja toksib intervjuu vastuseid oma rüperaali. Foto: Mark Raidpere

Pealkiri on selline sellepärast, et te lugema hakkaksite. Nüüd aga: törts tõsist muusikajuttu! Metro Luminalist, filmi- ja lavamuusika autorina, produtsendina ning erinevate sooloprojektide kaudu tuntud Rainer Jancis tuli lagedale jazz’i-plaadiga, on aga ise juba USAs, kus ajab järgmise plaadi asju.



Nimelt on mees, kes oskab teha ka surematuid hitte («Isa tuli koju», «Hingel hakkab hea», «Igatsus tume»), pannud kokku bändi nimekate ameerika muusikutega ja teinud taas loomingus pöörde.

The Spinning-Wheels Drive Bandi liikmetest on trummar Kevin Shea mänginud koos alternatiivroki suurnimedega nagu Jim O’Rourke ja Steve Albini, bassist Tim Dahlil on New Yorgis uue laine metal’i grupp Childabuse. Koos Jancisega viljeldakse improvisatsioonilist jazz’i, mis nüüd mahutati ka hõbedasele CD-kettakesele. (Janar Ala arvustust sellest loe Postimehe AK plaadiküljelt 5. märtsil.)

Intervjuu leidis aset Jancise Eestis viibimise eelviimasel päeval, aga me ei kohtunud. Milleks, kui tänapäeval on olemas telefonid ja arvutid! Jancis istus sel hetkel Vabaduse väljakul installatsioonis «Objekt nr 2011» ehk muruga klaasmunas ja toksis vastuseid oma rüperaali. Mark Raidpere samal ajal pildistas ja filmis. Alati on puudu üks väikene häppening!

See on tegelikult hea, et me silmast silma ei tee intervjuud, siis mul on võimalik hoida peas klappe su uue plaadi muusikaga. Aga selle muusikaga on nii, et tuhanded fännid ootavad Rainer Jancise uut plaati ja siis tuleb The Spinning-Wheels Drive Band. Räägi palun bändist. Kuivõrd see on bänd?

Kas ootavad? Väga tore! Ma arvan, et fännidele see plaat meeldib. See on ikka tõeline bänd. Trummid, kontrabass, fretless-kitarr. Ei mingit veiderdamist. Juhe otse võimu ja ketrama.

Tutvusta mõne sõnaga ka trummar Kevin Shead ja bassimees Tim Dahli. Kuidas sa nendega koos mängima sattusid?

Kevin Shea on täielikult minu iidol. Ta on parim trummar, kellega olen elus koos lahminud, ja peale selle ka üldse mu lemmiktrummar. Tema viimase nelja aasta tuuri graafik on 4 x 365 ja mõni päev isegi topelt kontserdid. See võiks rääkida enda eest.

Tim Dahl on samuti kangelane. Tema New Yorgi noise-ansambel Childabuse on mulle igati mokkamööda. Selline väga võimas ebaharilike rütmidega uue laine metal. Analoogsünt, trummid, bass. Soovitan myspace’ist tšekata.

«100% Totally Free Ringtones» on hull plaat. Eriti neile, kes ootasid uut Metro Luminali või midagi sinu viimatise sooloalbumi «All» laadis. Nüüd siis popmuusikale vastukaaluks ämbritäis karget freejazz’i kaela. Ise sa neist asjust ilmselt nii ei arva.

No ämbrisse ma kindlasti astunud ei ole. Ma ei näe mingit põhjust, miks peaks keegi sellelt plaadilt Metro Luminali ootama. Tegu on stiilipuhta täisinstrumentaalloominguga, kus pole isegi vihjeraasu mu varasematele avaldistele. Kitsam publik teab juba aastaid, et ma sellist asja teen, ja ongi olnud ju minu sellelaadset muusikat ka filmides, Priit Pääsukese «Mustas Peeteris» näiteks ja siin-seal ka laivis.

Muideks, olen plaaninud Metro Luminali täisevereliselt puhast uut rokiplaati kah. Rääkides hullusest. Eurovisioon võrdub normaalne? Okei. See plaat on neile inimestele, kes on juba aastaid oodanud, et ma midagi sellist oma loomingust avaldaks, ja siin ta nüüd on.

Hull, ma pidasin silmas, et julge. Juba pealkiri on vist «natuke» irooniline. Mida see projekt tervikuna väljendab lisaks sellele, et loominguline vabadus, meeleolutunnetus nüüdisaja peeglina ja oskuslik pillimäng? Ikkagi mingit laadi suhtumist veel, ma eeldan. Kiiruse ja sügavuse vastandus?

Oled kõigest õigesti aru saanud. Ma juba kujutan ette, et sa oled kõik need kümneminutised lood oma Nokiasse tõmmanud ja nüüd kui keegi helistab, siis muud sealt ei tulegi. Oled ju aeglase haaramisega sell?

Ei ole.

Ei ole või? Ma arvan, et mõned on kindlasti, kes selle muusika peale üles ärkavad. Hullu pole midagi, et selline plaat ilmus. Hull on see, et selliseid plaate liiga vähe Eestis ilmub. Te lihtsalt ei pea seda oma CD-mängijasse panema. Ja lihtsalt ei pea play-nuppu vajutama. Kui te seda aga siiski teete, olen ma teiega pöidlad püsti.

Miks sa Jazzkaarel ei esine?

Äkki nüüd tehakse ettepanek? Ma ei tea, kas sinna kaarele saab ikka ise nii ronida. Keegi programmijuht peab ikka huvi tundma sinu vastu. Võimalus on, et mõni «Kaare» inimene loeb seda artiklit, ostab plaadi ja kutsubki? Jazzkaarest osavõtt võiks lahendada küll mõned minu lahterdamisega seotud probleemid. Hea mõte. Viingi Jazzkaare esindusele enne ärasõitu mõne plaadi.

Vii jah. Mis Ameerikas juhtub ja mis tagasi tulles teistmoodi on?

Plaanis on Vabadussambalt benji’t hüpata ja Vietnami sõja veteranide surnuaial sangaga makist Jimi Hendrixit kuulata. Käsil on ühe teise plaadi avaldamine Ameerikas ja sellega seotud asju lähengi ajama. Samuti on pooleli filmiprojekt, millele pühendan seal kümme viimast päeva. Ja kui tagasi tulen... äkki on soe juba? Kevad?

Hiljuti sain just aru, et mingit põhjust ja tagajärge ei olegi, seetõttu ma ei usu, et ka midagi saaks üldse muutuda. On inimesi, kel on mingid mäluprobleemid ja nad unustavad, mis nad alles kaks sekundit tagasi tegid. Neile on alati kõik uus. Ma vist ise olen ka selline.

Sihtgrupp, tavakuulaja, need on kõik nii lollid sõnad, et häbi kohe küsida. Aga ikkagi: sa ju kujutad ette, kes on sinu kuulajad. Palun iseloomusta inimest, kes selle artikli peale läheb ja ostab selle põneva plaadi.

Jah. Kurgid sulle, raha mulle. Selle plaadi võiks osta kas või selleks, et asetada see suveniirikappi tolmunud Vigri ja vimplite kõrvale. Kujutan ette, kuidas lastepervarite ja vananevate naiste hordid hõljuvad plaadipoodide poole, et hankida endale «100% Totally Free Ringtones». Muideks, kui seda plaati tagurpidi kuulata, siis kuuleb satanistlikku sõnumit. Head süvenemist.

Miks valisid intervjuu andmiseks muruga muna?

Muna valis mind. Üllatuseks avastasin, et olen pealegi veel online. Kuskil netiavarustes on see pilt, kuidas ma selle artikli küsimustele vastan... ja kuskil kosmoses elavad meie koopiad. 10. astmes 23 valgusaasta kaugusel õnneks. Hei? Isegi siin munas ei saa rahulikult keskenduda. Äkki ma olen ise kuidagi sama sobimatu pildis, kui see Rist... oi sorri, see muna siin platsil?

Lõpetuseks palun selline mäng. Ma ütlen moesõna ja sa ütled selle peale kuni kolm sõna. Hipster.

Puusasegisti? Lapshipi?

Chillwave.

Lihtne! Jahe Laine.

Nüüdismuusika.

Hetk kaob ruttu.

Folk.

Vanemate patud järglastele.

Valimised.

Viska ühega teist.

Kultuur.

Kokkuleppeline pärimuse raam.

Linn.

Rahvusvaheline alampiir aasta 2000.

Uus plaat
The Spinning-Wheels Drive Band
«100% Totally Free Ringtones»
Versus Trade 2011

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles