Saarlased tahavad piirivalvekordonisse muuseumi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana vene piirivalvekordon Saaremaal Sõrve poolsaarel Tamuna külas.
Vana vene piirivalvekordon Saaremaal Sõrve poolsaarel Tamuna külas. Foto: Egert Kamenik

Saaremaa muinsuskaitse selts pöördus sel nädalal siseministeeriumi poole sooviga saada Sääre piirivalvekordon oma valdusse, et rajada sinna meremuuseum ning laiendada Sääre Ajalootuba.


«Kuna meile teadaolevalt siseministeerium ei vaja enam antud hooneid oma tegevuseks, taotleme nende üleandmist kultuuriministeeriumi haldusalasse, kelle alla käib väikemuuseumide tegevuse reguleerimine,» kirjutatakse pöördumises.

Kultuuriministeerium saaks seltsi nägemuse järgi kordoni hooned omakorda seltsile tasuta rendile anda, vahendas Oma Saar.

Taotluse eesmärk on kordoni omandisuhtes selguse loomine, mis on eelduseks projektidest raha taotlemisel, et arendada ajalootuba, mis elatub annetustest ja projektirahast.

Selts avaldas soovi saada enda kätte kogu Sääre piirivalvekordoni kinnistu tervikuna, kuhu mahuksid ära nii uus meremuuseum, mida Saaremaal seni ei ole, kui ka ajalootuba.

«Pealegi jäävad kordoni alale I maailmasõja aegsed muinsuskaitselise väärtusega rannakaitsekahurite betoonalused, mis oleksid osa muuseumi ekspositsioonist koos tänaseni terviklikult säilinud nõukogude ajast pärineva piirivalvekordoni kompleksiga,» kirjutatakse siseministeeriumile.

Siseministeeriumil Sääre kordoniga konkreetseid plaane praegu ei ole ning Saaremaa muinsuskaitse seltsi ettepanekut arutatakse järgmisel nädalal, öeldi ministeeriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles