Anu Tali debüteerib nimekas New Yorgi kontserdipaigas

, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Tali aktsioonis.
Anu Tali aktsioonis. Foto: Peeter Langovits

Dirigent Anu Tali teeb sel reedel oma debüüdi New Yorgi ühes kuulsamas kontserdisaalis Lincolni Keskuses. Koos tippkollektiividega London Sinfonietta ja Orchestra of the Age of Enlightenment tulevad New Yorgi esiettekandele saksa nüüdishelilooja Heiner Goebbelsi teosed «Songs of Wars I Have Seen» ja «Sampler Suite from Surrogate Cities».



Eelmised Goebbelsi teoste ettekanded, mida Tali juhatas Ameerikas, Hispaanias ja Inglismaal, võtsid kriitikud suurepäraselt vastu.

Kiidusõnu on jaganud ka Goebbels ise. «Mul on olnud suurepärane võimalus töötada koos dirigent Anu Taliga teose «Songs of Wars I Have Seen» esmaettekandel – tegemist on küllalt keerulise teosega, n-ö lavastatud kontserdiga. Meie väga hea koostöö jätkub ka tulevikus, kuna mitmed orkestrid plaanivad seda kava võtta,» ütles ta.

Anu Tali sõnul palusid London Sinfonietta ja The Orchestra of the Age of Enlightenment, et ta juhataks 2009. aasta aprillis teose «Songs of Wars I Have Seen» Londoni esiettekannet.

«Kujunes aga nii, et mul tuli olude sunnil seda teost nendega mängida juba 2009. aasta Ameerika kontserdireisil ja siis omakorda veel Londonis. Nii saigi alguse meie – nii minu ja ansambli, aga eelkõige minu ja helilooja – sügav muusikaline sõprus, mida tähistasid kiitvad arvustused pressis,» kõneles Tali.

Dirigendi sõnul on nii tema kui helilooja unistuseks tuua teos kunagi ka Eestisse. «Tegemist on ülivõimsalt mõjuva emotsionaalse laenguga teosega, kus tekst ja muusika toovad kuulaja ette naiste sõjamälestused – vestlused.»

Teosesse on põimitud eri rahvaste muusikat, vanamuusikat, džässi ja originaalmuusikat ning selle alltekst on Tali väitel nii tugev ja loomutruu, et see võiks olla ka meie vanaemade suust kuuldu.

«Rabab just see «normaalne paratamatus», millega sõja läbi teinud inimesed sellest räägivad, isegi naljatavad. Just selle rabava samastumissuutlikkuse poolest usun, et just siin peaks see teos kõlama. See on tõeliselt Meie Lugu. Miks mitte eestlastega, miks on vaja briti esitajaid?

Briti teksti, dialekti ja huumori pärast, mis kardetavasti tõlkes kaduma läheb. Usun originaali tugevusse ja ainulaadsusesse.»

«Tean nende kahe ansambli tugevust ja sünergiat ning unistan, et saaksin näiteks Paul Archibaldi uskumatu valu ja täiuslikkusega esitatud trompetisoolot, millega ta teose lõpuitku esitab, Eesti publikuga jagada,» rääkis Tali.

Tema sõnul osutus Goebbelsi teos koguni nii oluliseks, et lepitas ta uue muusikaga. «Võin isegi väita, et see on juhtinud mind uuele teeharule minu muusikuelus.»

Eesti publiku ette astub Tali koos oma Põhjamaade sümfooniaorkestriga 2. ja 3. mail Estonia kontserdisaalis kontserdil «Kohtumispaik Tallinn – WoW!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles