Vennad Piusid kehastavad uues Linnateatri lavastuses teineteise vendi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit ja Märt Pius muusikalis «Prints ja kerjus» (2013).
Priit ja Märt Pius muusikalis «Prints ja kerjus» (2013). Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Laupäeval, 22. aprillil jõuab Tallinna Linnateatri Väikeses saalis lavale Kaarel B. Väljamäe ja Diana Leesalu koostöös valminud uhiuus näitemäng «Kriipsud uksepiidal». Lavale astuvad kaksikvennad Priit ja Märt Pius, kes kehastavad lavastuses teineteise vendi.

«Minu kõige esimene töö Linnateatris «Suur mees juba» valmis 2010. aastal Kaarel B. Väljamäe tekstide põhjal, kus mängis Priit Pius,» ütles lavastaja Diana Leesalu. «Millegipärast on see esimene lavastus mind senimaani kummitama jäänud. Tundub, nagu midagi jäi tookord lõpetamata. Kuigi «Kriipsud uksepiidal» räägib hoopis teiste poiste täiesti teistsuguse loo, võib seda siiski pidada tolle esimese lavastuse mõtteliseks järjeks,» kirjeldas Leesalu lavastuse sünni ideed.

Näidendi kaasautor Kaarel B. Väljamäe sõnul tuli näidendi tekst lihtsamalt, kui protsessi alguses tundus. «Kirjutades oli küll mõte, et seekord kramp vist üle ei lähegi, aga koostöö tegi asja meeldivaks. Paar head ideed, motiivi või detaili tulid mänguliselt vestluse käigus,» sõnas Väljamäe.

Diana Leesalu sõnul sai Kaarel B. Väljamäega kahasse kirjutatud näidend tehtud spetsiaalselt Priit ja Märt Piusi jaoks. «Teadsime Kaarliga juba enne kirjutama asumist, et selles lavastuses hakkavad mängima vennad Piusid, nii et see asjaolu kujundas materjali ja ideesid üsna palju. Naljakas oli see, et nii minul kui Kaarlil on mõlemal vanemad vennad ja me toetusime kirjutades loomulikult väga palju ka oma lapsepõlvekogemustele,» lisas lavastaja.

Ainuüksi suurte vendade lugudel Leesalu ja Väljamäe peatuda siiski ei saanud. «Kui Priit ja Märt teksti lugesid, ütlesid nad mõne asja kohta, et vanema vennaga võib see ju tõesti nii olla, aga kaksikvennaga küll mitte kunagi. Ja siis me püüdsime asja vastavalt nende näpunäidetele korrigeerida,» kirjeldas Leesalu näidendi valmimist.

«Kriipsud uksepiidal» keskendub kahe venna ühisele kasvamisloole. Kriipse tõmmatakse alla, kriipse tõmmatakse peale ja kriipse tõmmatakse uksepiidale selleks, et näha, kui palju need lapsed siis jälle pikkust juurde on visanud. Kuidas see suureks kasvamine käib? Ja miks see alati ei õnnestu?

«Kriipsud uksepiidal» on Diana Leesalu ja Kaarel B. Väljamäe teine koostöö pärast 2010. aastal valminud monolavastust «Suur mees juba». «Kriipsud uksepiidal» autorid on Diana Leesalu ja Kaarel B. Väljamäe, lavastaja Diana Leesalu, kunstnik Annika Lindemann, helilooja Veiko Tubin, valguskujundaja Emil Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles