Selgus raadioteatri näitlejaauhinna laureaat

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raadioteatri 2016. aasta näitlejaauhinna pälvib Andres Raag.

Tänavu 89-aastaseks saanud ERRi raadioteater annab täna juba kahekümnendat korda üle oma näitlejaauhinna, mille pälvib sedapuhku Andres Raag järjejuttude meisterliku esitamise eest.

Tema raadionäitlejatee algas 25 aastat tagasi rollidega kolmes kuuldemängus, 1994. aastal ilmus tema nimi ka järjejutu lugejate hulka ning püsib seal tänaseni. Aastate jooksul on Andres Raagi loetud juttudesse jagunud põnevust, seiklusi mägedes ja mereteedel, unenägudes või utoopiates, eriti aga tunduvad talle sobivat väikese vimkaga või lausa absurdilähedased lood.

Möödunud aasta – 2016 – oli merekultuuri aasta. Raadioteater avas selle järjejutuga Juhan Smuuli «Jäisest raamatust». Reisikiri laevasõidust Antarktise mandrile on vormiliselt küll olukirjeldus, ent samas on see pigem isiku- kui reisilugu, uurimisretk inimese enese sisse. Just selle uurimisretke lüürilisi alltoone on Andres Raag hästi tabanud ja kuuldavaks teinud.

Merekultuuriaasta lõpetanud järjejutt – Lembit Uustulndi «Aastavahetus Casablancas» – on hoopis teises registris lugu: ehtsa meremehe pajatus ühe aasta viimastest päevadest kauge sadama reidil. Mahlakast saaremaisest huumorist nakatatult on Raag loonud igale laevapere liikmele oma karakteri, mis tänu meisterlikule lugemisele toob merekarud silme ette ja haarab kuulaja kaasa nende seiklustesse.

Näitlejapreemiat antakse välja eesmärgiga jäädvustada kuuldemängude pikka traditsiooni eesti kultuuris ning väärtustada laia avalikkuse silmis näitlejate tööd kunstilise sõnaga raadios. Näitlejapreemia antakse välja möödunud hooaja parima osatäitmise eest kuuldemängus ja/või kunstilise sõnaga viljaka töötamise eest raadios.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles