Kinnitatud: Henrik Kalmet ei ole enam Tallinna Linnateatri näitleja (6)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Kalmet.
Henrik Kalmet. Foto: JAANUS LENSMENT/PM/SCANPIX BALTICS

Vaid nädalapäevad pärast Postimehele antud avameelset intervjuud pole Henrik Kalmet enam Tallinna Linnateatri näitleja. Henrik Kalmet esitas lahkumisavalduse, mille teater ka rahuldas. 

Henrik Kalmet ja Elmo Nüganen tegid «Aktuaalse kaamera» kultuuriuudistes ühise avalduse, kus kinnitasid, et Kalmet esitas avalduse, mille teater ka rahuldas. «Mul on kahju, et see on nii kaugele läinud,» tunnistas Henrik Kalmet. Seda sama ütles ka Elmo Nüganen. 

«Aktuaalse kaamerale» antud lühike kommentaar oli esimene, mille Elmo Nüganen pärast Kalmeti kriitika alla sattumist, andis. 

Kalmet väitis ETVs, et teda pole avaldust kirjutama sunnitud ja see oli tema isiklik otsus.  

Ka pärast Tallinna Linnateatri trupist lahkumist jätkab Henrik Kalmet mängimist teatri mängukavas olevates lavastustes: «Inimesed, kohad ja asjad», «Suveöö unenägu», «Melujanu», «Krabat», «Hiirtest ja inimestest», «Lantimiskunstnikud» ja «Macbeth». Viimases on Kalmeti kanda peaosa. 

«Hooaja lõpuni,» kinnitas Elmo Nüganen ETVle antud kommentaaris. Peaaegu kõigi eelpool nimetatud lavastuste etendused on hooaja lõpuni ka välja müüdud, ainult Salme kultuurikeskuses mängitavale «Lantimiskunstnikele» leidub pileteid. 

Postimehele teadaolevalt kohtusid 19. aprillil Henrik Kalmet ja Tallinna Linnateatri trupp. Teatrikriitik Meelis Oidsalu väitel sunniti Kalmet lahkumisavaldust kirjutama. ERRi kultuuriportaalile antud kommentaaris selgitas Oidsalu, et Tallinna Linnateatri juht Raivo Põldmaa kohtus Henrik Kalmetiga ning ütles, et Elmo Nüganen sööb su välja ning lihtsam on ise lahkumisavaldus esitada. «Seega ei lahkunud Kalmet teatrist ise, vaid teda survestati selleks.»

Postimehele on väidetud, et Elmo Nüganen oli Raivo Põldmaa pannud fakti ette, et teater peab valima tema ja Postimehele avameelse intervjuu andnud näitleja vahel.

20. aprilli lõunal kinnitas Tallinna Linnateater, et Henrik Kalmet on esitanud lahkumisavalduse, kuid teater alles arutab seda. «Arutame omavahel asja ja teeme tänase päeva jooksul avalduse,» ütles Tallinna Linnateatri turundusjuht Margus Küppar. «Rohkem ma ei kommenteeri.» 

Pärastlõunal andis Margus Küppar teada, et Nüganen ja Kalmet kommenteerivad juhtunut ainult «Aktuaalses kaameras».

11. aprillil Postimehes ilmunud intervjuus oli Henrik Kalmet oma koduteatrist rääkides väga kriitiline. «Mina ei ütle Elmole «nägemist» või et ta ei võiks lavastada, kuid kui maailm on muutunud, siis tuleb selle järgi ka reageerida. Pole vaja öelda, et meil on peanäitejuhi teater ja meie peanäitejuht on Elmo Nüganen. See ei pea paika,» rääkis Kalmet Postimehele.

Tema sõnul võib Nüganen ju kanda ametinimetust «peanäitejuht», aga Tallinna Linnateatri tegelik peanäitejuht on praegu Diana Leesalu. «Elmo ei tee aastas mitte ühtegi lavastust ja Diana teeb igal hooajal kaks. Linnateatri praegune repertuaar on Diana Leesalu nägu,» rääkis Kalmet intervjuus.

Samuti väitis Henrik Kalmet, et praeguses linnateatris polegi kunstilisi ebaõnnestumisi, sest teater ei julge eksperimenteerida. «Meil ei lähe lavastusi ka kunstilistel põhjustel mängukavast maha – publik on ju saalis! Ükskõik, mis meil välja tuleb, on see juba kolm kuud varem ette välja müüdud. Aga see pole elusa organismi tunnus.»

Kalmet ütles, et teatril tuleks peeglisse vaadata. «Praegu on bränd Tallinna Linnateater tugevam kui sisu. Ühel hetkel saab publik aru, mingi aeg toob see bränd veel publiku saali, kuid me ei saa lõputult publikut petta.»

Teatrikriitik Kadi Herküli hinnangul pole saladus, et viimased aastad pole Tallinna Linnateatrisse toonud kunstilisi üllatusi või säravaid tippe. «Ja olgu teatriauhinnad või nominatsioonid pealegi alati ja paratamatult subjektiivsed, on siiski märgiline, et hulk hooaegu järjest pole linnateatril olnud asja parimate lavastuste või parimate lavastajate kategooriatesse. On olnud «oli kah» aastad. Nii et bränd on siin ja praegu tugevam kui sisu. Praegu ei ole Tallinna Linnateatri tipphetk. Siin töötab ilmselt üks Eesti kõige paindlikum ja võimekam, tuntum ja tunnustatum näiteseltskond, kuid nende väljund ei ole eesti kõige elusam teater. Linnateater aprillis 2017 on turvaline ja kindel, aga liiga sageli ka igav, pidetu, keskpärane.» Nii kirjutas Herkül Postimehes Tallinna Linnateatri praegust repertuaari analüüsides.

Henrik Kalmet töötab Tallinna Linnateatris alates 2012. aasta augustist. Samal aastal lõpetas ta EMTA lavakunstikooli XXV lennu, mille juhendajaks oli Elmo Nüganen. 

Eelmisel nädalal lahvatanud skandaali juured võivadki jääda aega, mil XXV kursus teatriga liitus. Äsja oli «rahvas hääletanud», et Tallinna Linnateatri suure saali asemel rahastaks Tallinna linn Kultuurikatla valmimist. Teater ja Elmo Nüganen olid otsusest vägagi löödud, sest aastaid kestnud unistus purunes lõplikult. Kõik tehtud plaanid lendasid vastu taevast, motivatsioon murenes.

Nüganen oli võtnud just enne seda lavakooli kursuse teadmisega, et saab oma õpilastele linnateatris tööd pakkuda. Suurt saali ei tulnud, Nüganen kauples linnalt-riigilt raha ning sai siiski truppi laiendada. Nüganen oli pidanud sõna.

Praegu võib öelda, et trupi laiendamine tekitaski teatris sisepingeid, mis nüüd tipnesidki Kalmeti skandaalse intervjuuga. Need viis aastat, mil Kalmet ja tema kursusekaaslased on linnateatris töötanud, pole Nüganen nn noortega teinud ühtegi suurt lavastust, välja arvatud «Tõe ja õiguse» taastamine, kuid sealgi on kandvad osad linnateatri «vanadel». Ka külalislavastajad vaatavad pigem vanemate näitlejate poole.

Henrik Kalmet on paljudele teatrisõpradele tuntud aga eelkõige kui Kinoteatri üks asutaja ja eestvedaja/näitleja. Küsimusele, kas Henrik Kalmet tahab ise saada Tallinna Linnateatri peanäitejuhiks, vastas viimane eitavalt. «Mul on juba teater ­– Kinoteater. Kinoteatris on mul täielik loominguline vabadus. Peanäitejuhi amet paneks mu raamidesse, peaksin hakkama 34 inimesele tööd leidma. Samas Kinoteatris saan pakkuda tööd neile, kellega tõesti tahan lavastusi teha.»

Henrik Kalmet on olnud kaaslavastaja Kinoteatri lavastustel «Once upon a time in Estonia», «Aadama õunad», «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine» jne. «A Festival Piece ehk meeleheitlik katse pälvida festivalikutse» oli tema autorilavastus.

Sel kevadel jõuab Kinoteatri lavastus «Õpetaja Tammik» Londonisse, kus oma õpetajakogemusest räägib sealne kohalik õpetaja. Esimesed etendused on mai alguses Londonis Lyric Hammersmithis, suvel näeb lavastust aga Oxfordi festivalil Offbeat ja Reading Fringe'il ning sügisest mängitakse taas Londonis. «See on väga eriline kogemus, väga põnev on saada aimu, kuidas sealne teatrisüsteem töötab,» tunnistas Kalmet Postimehele antud intervjuus.

Eesti publik näeb suvel aga Kinoteatri uut lavastust Murru vanglas. Tegemist on interaktiivse ekskursiooni tüüpi lavastusega, mida mängitakse juulis. 

Elmo Nüganen on Tallinna Linnateatris peanäitejuhina ametis 1992. aastast. Võrreldes teiste Eestis tegutsevate riigi osalusega või linnateatritega, on Tallinna Linnateatri peanäitejuht olnud ametis kõige pikemalt – Priit Pedajas on Eesti Draamateatri peanäitejuht 1999. aastast ning 1996. aastast Rakvere Teatrit valitsenud Üllar Saaremäe annab sellest sügisest ameti üle Peeter Raudsepale.

Elmo Nüganeni viimane lavastus esietendus Tallinna Linnateatris 2014. aastal ja selleks oli praegugi mängukavas olev «Igatsus». Linnateatri mängukavast leiab sel hooajal veel kaks Nüganeni lavastust – «Aeg ja perekond Conway», mis esietendus 2011. aastal, ning «Tõde ja õigus. 4.». Viimase esietenduse kuupäevaks on märgitud 2006. aasta, kuid pärast paariaastast pausi taasesietendus Tammsaarel põhinev lavalugu 2015. aastal.

Lisaks Tallinna Linnateatri peanäitejuhina töötamisele on Elmo Nüganen ametis ka EMTA lavakunstikoolis. Elmo Nüganeni ja Anu Lambi juhendatavad noored alustasid õpinguid sel sügisel, seega lõpetab Nüganeni kursus 2020. aastal.

Postimehele antud intervjuus tunnistas Henrik Kalmet ka seda, et Tallinna Linnateatri trupp on liiga suur. «Trupp on meil tõesti liiga suur, nii minnakse mugavaks. Aga kui sul pole teatris tugevaid ja eriilmelisi lavastajaid, siis tase kaob. Meil oli Priit (Võigemast) ja nüüd oleme ilma. Alati saadakse meil vigadest liiga hilja aru. Kunagi olid meil tööl Eva Klemets ja Mart Koldits, aga trupp suitsetas nad välja. Tundub, et inimesed peavad kusagil mujal templi alla saama, alles siis sobivad nad meile. Kui Koldits tegi «Pal-tänava poisse», ütlesid paljud näitlejad, et vaat Kolditsaga teeks küll tööd. Aga enne seda oli vaja temast lahti saada.»

Tallinna Linnateatris töötab 31 näitlejat. Teatri omapäraks on aga see, et trupp koosneb suuresti Elmo Nüganeni enda õpilastest või kursusekaaslastest. Teatris domineerivad kolm lendu – XIII, XX ja XXV. Kui kaks viimast on olnud peanäitejuhi juhendatud kursused, siis esimene on tema enda kursus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles