Ralf Sauter soovitab: 10 jubedat põhjust HÕFFi külastada

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HÕFF toob esmakordselt Eestis kinoekraanile filmiajaloo kõige jubedama ulmekoletise
HÕFF toob esmakordselt Eestis kinoekraanile filmiajaloo kõige jubedama ulmekoletise Foto: HÖFF

Tänavu toimub 12. korda kurikuulus Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival, mille külastajatel on võimalik osa saada vingetest verdtarretavatest žanrifilmidest ning osaleda ühtlasi mitmesugustel eriüritustel.

Juba ammu ei ole HÕFF suunatud pelgalt neile kummalistele, kes väljuvad kodust ainult pimedatel öötundidel ning tunnevad erilist rõõmu linateostest, kus verd pritsib ojadena. Ka seekordsel HÕFFil linastub lisaks õudukatele ka märuleid, krimkasid, retrofilme, dokumentaalfilme jpm. Toon välja kümme head põhjust külastada tegelikult äärmiselt südamlikku festivali, mis lubab tuua kevade südamesse… ja kananaha ihule.

1. Kätte on jõudnud «žanrifilmide kuldajastu»

Tänapäeval raiskavad suured Hollywoodi stuudiod röögatuid rahasummasid peamiselt tüütuvõitu koomiksifilmidele ja tarbetutele järgedele (praegu jookseb kinodes «Kiirete ja vihaste» seeria kaheksas jagu!). Nende kõrval ilmub kinolevisse leidlikke ulmekaid, õudukaid ja põnevikke, mille eelarve piirdub mõne miljoni dollariga.

Alles hiljuti jooksis kinodes koomikuna tuntud Jordan Peele'i režiidebüüt, õuduskomöödia «Kao ära», mis vaatles läbi õudusžanri nutikalt rassidevahelisi suhteid USAs. Vähem kui viis miljonit maksma läinud teos võitis kriitikute südamed ning osutus erakordselt edukaks ka rahaliselt.

PÖFFil oli žanrifilmidele pühendatud lausa eraldi programm nimega «Öised värinad», mille käigus linastusid teiste seas dramaatiline Lõuna-Korea zombipõnevik «Rong Busanisse», John Carpenteri ja Clive Barkeri loomingu vaimus limardifilm «Tühjusesse» ning kirjeldamatult napakas «Rasvane kägistaja». Praegu, mil kallid kassahitid lähevad üha rutiinsemaks, leiab žanrifilmide seast üha rohkem kvaliteetseid pärle ja HÕFF annab võimaluse näha kõige omalaadsemaid.

2. HÕFFil linastub põnevaid dokumentaalfilme

Festivali nimest ei pruugi sellist muljet jäädagi, ent mängufilmide kõrval linastub HÕFFil ka haaravaid dokumentaale, nende seas menuka «Ülisuur mina» autori Morgan Spurlocki käe all valminud «Rotid», mis heidab pilgu paljunemislembestele närilistele; hämmastavaid monstrumeid disaininud filmikunstnike ümber keerlev «Frankensteini kompleks» ning nõukaajal videofilme Eestisse toonud Tartu Videost rääkiv «Tartu Video kroonikad».

3. Nagu ikka, on kohal lahedad külalised

Mõne aasta eest linastus PÖFFil musta huumoriga vürtsitatud õuduskomöödia «Kallis lõbu», kus kahte hädas meest keelitati kasvava rahasumma nimel sooritama üha hirmsamaid tempe. Selle režissöör Evan Katz on nüüd maha saanud uue filmiga «Väikesed kuritööd» ning saabub isiklikult HÕFFile seda publikule esitlema («Väikesed kuritööd» on valitud avafilmiks). Katz pole kaugeltki ainus erikülaline – brutaalse sõjadraama «Mine ja vaata» eriseansil viibib neid suisa kolm, sh filmis osalenud Jüri Lumiste. Elamuslikumatele festivalil linastuvatele filmidele eelneb ka informatiivne sissejuhatus.

4. Esilinastub Mart Sanderi õudusfilm

Laupäeval kell 19.45 esilinastub Mart Sanderi tontlik autorifilm «Juhuslik nimetaja», mis põhineb tema enda mononäidendil ja keerleb eraldatud poolsaarel elava alkohoolikust kirjaniku ümber, kes saab tormisel ööl erikummalise telefonikõne. Multitalent Sander, HÕFFi iga-aastane külastaja, esitleb ühtlasi tänavusel festivalil enda värsket ulmeromaani «Lux Gravis».

5. Toimub avalik arutelu teemal «Kas HÕFF rikub Haapsalu mainet ja röövib elanikelt une?»

Haapsalu koguduse vaimulike ühispöördumisest lähtuvalt leiab telesaatejuht Urmas Vaino juhtimisel aset tunnipikkune diskussioon, mille eesmärgiks on jõuda selgusele, millest moodustub festivali kuvand, kes on selle sihtrühm ning mida tähendab väikelinnale iga-aastane omalaadne filmifestival.

6. Laupäevases mälumängus saab võita auhindu

Nagu varasematel aastatel, toimub ka seekord HÕFFil mälumäng õudusfilmide teemal, kus taibukamatel on võimalik võita mitmesuguseid vingeid auhindu. Kui tead, kes mängis «Vaimude väljaajajas» deemoni meelevalda sattunud tüdrukut või mitu jagu on «Poltergeisti» seerias, on sul lootust lahkuda laupäevaselt viktoriinilt vahva raamatu, kino kinkepiletite vms võrra rikkamana.

7. Vaata suurelt ekraanilt mõjukat filmiklassikat

Kuna mais jõuab kinodesse kauaoodatud uus osa «Tulnuka» seerias («Alien: Covenant»), tulevad HÕFFil näitamisele Ridley Scotti legendaarne «Tulnukas» (1979) ja sellele järgnenud plahvatuslik «Tulnukad» (1986), kus kangelanna Ellen Ripley juhtimisel peab merejalaväelaste rühm tõrjuma tervet limardite hordi. Kuna fookuses on filmikoletised, linastub tänavu ka John Carpenteri vaimustav 1982. aasta «Võõrkeha» – ulmeõudusfilm, mille jäine klaustrofoobiline õhustik ning unikaalsed monstrumid kauaks meelde jäävad.

Enamgi veel, reede õhtul saab keldrisaalis näha «Põrgusigitist», aga seda juba Tartu Videos tegutsenud Hannes Villemsoni lõbusa dublaažiga.

8. Filmide vaatamise kõrvalt saab ka jubedalt pidutseda

Nädalavahetusel on võimalik jalga keerutada festivali klubis APTEK, mille äge interjöör õudusfilmifestivaliga suurepäraselt klapib.

9. Saab tutvuda põneva kodumaise kirjandusega

Kogu festivali vältel on avatud Eesti ulme-, fantaasia- ja õuduskirjanduse raamatunäitus. Laupäeval tehakse Haapsalu kultuurikeskuse raamatukogus kummardus Eesti retroulme gigandile Tiit Tarlapile, kelle loomingut tutvustab asjatundja Jüri Kallas. Lasteraamatukogus toimub sama päeva hommikul õudusjuttude hommik.

10. Uutmoodi avashow

Vanasti avati HÕFF traditsioonilise zombiparaadiga. Tänavu toimub seninägematu avashow – kollide koledusvõistlus. Idee autoriteks on koreograafid Rene Köster ja Madleen Teetsov-Faulkner. Etendusele järgneb krimikomöödia «Väikesed kuritööd» linastus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles