Vanemuise haruldased fassaadijoonised jõuavad muuseumisse

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Mandragora taastas Vanemuise väikese maja eskiisid.
OÜ Mandragora taastas Vanemuise väikese maja eskiisid. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum saab homme kätte Vanemuise teatri väikese maja haruldased fassaadijoonised.

Kaks unikaalset tušijoonist hoone fassaadist otsevaates ja külgvaates on kunagise Tartu linnaarhitekti Arved Eichhorni signeeritud ning pärinevad eeldatavalt aastatest 1914–1918, mil hoone Berliini arhitektide Ernst Hoffmanni ja Fritz Schultze projekti alusel ning Eichhorni kavandite järgi ehitati, vahendas muuseum.

Tartu saksa teatri jaoks rajatud klassitsistlike, heimatlike ja juugendlike mõjutustega hoone on silmapaistev näide 20. sajandi alguse teatriarhitektuurist ning kuulub kultuurimälestiste hulka.

Joonised leiti eelmisel aastal Rannu valla Ervu küla talumaja pööningult, fassaadiplaanid vahendas Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumile Vanemuise teater. Kuna joonised olid tugevalt kahjustunud, restaureeriti need Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali abiga Tartu Ülikooli spin-off firmas Mandragora.

Haruldaste fassaadiplaanidega on võimalik tutvuda maikuu jooksul Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles