Kaie Kõrb 50: läbi raskuste unistuste nimel

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaie Kõrb.
Kaie Kõrb. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna, 1. aprillil tähistab 50. sünnipäeva Kaie Kõrb – alles teisel katsel balletikooli õppima pääsenud kauane priimabaleriin, kelle esimene töö Estonias oli kõigi baleriinide unistuste roll Odette-Ottilie «Luikede järves».


Palju õnne juubeli puhul ka Postimehe toimetuse poolt!

Elatud viiskümmend aastat on Kaie Kõrb kokku võtnud valgekaanelises raamatus «Kaie Kõrb. Unistuste nimel», milles peale kulissidetaguse balletimaailma annab tooni emaks, naiseks olemisega seonduv.

Kuigi juubeli eel ilmunud raamatus ei rebita loori sellelt, millelt Kõrb ise ei soovi, on raamat avameelne ja siiras. Kõrb pihib nii rasedusega seotud terviseprobleemidest (ja emaks olemise rõõmudest) kui lahkhelidest Estonia balletijuhi Tiit Härmiga, mis tipnes Kõrbi pensionile saatmisega.

Samas ei häbene Kõrb tunnistada, et «majanduslikus mõttes oleme elanud vägagi kokkuhoidlikult – kui varem nautisime kesklassi elu, siis nüüd juba mitu aastat peame hoopis tagasihoidlikumalt hakkama saama».

Raamatu viimane peatükk kannab pealkirja «Ikka läbi raskuste ja unistuste nimel» ja just see lause võtab kokku Kõrbi senise elutee. Üldjoontes ongi Kõrbi raamat positiivselt helge, süstides lugejatesse usku ja jõudu.  

Kuid nagu tänapäeva elulooraamatutele iseloomulik, teos kuigi palju ei analüüsi ega mõtesta. Selle asemel leiab eluraamatust ohtralt fotomaterjali. Teatritööst, tantsimisest liueldakse üle, süvitsi ei käsitleta ainsagi rolli sündi. Aga eesmärk polegi portreteerida Kõrbi kui baleriini, tähelepanu all on eelkõige Kõrb kui kuulus inimene. Tänuväärne, et lõpus on ära toodud Kõrbi rollide, aunimetuste ja preemiate nimekiri.

Raamatule «Kaie Kõrb. Unistuste nimel» tulnuks kasuks põhjalikum toimetamine, nii saanuks vältida ka eksimusi jutuks tulevate inimeste (Robert Joffrey, Jorma Uotinen, Juhani Teräsvuori, Mauro Bigonzetti jt) nimede õigekirjas. 

Raamat

«Kaie Kõrb. Unistuste nimel»
Kirja pannud Anneli Ammas
Fookus Meedia 2011, 158 lk

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles