Rakvere tänavune suvelavastus räägib «Siuru» sünnist

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakveres algasid täna sellesuvise vabaõhulavastuse «Noor Eesti» proovid. Lavastaja Jaanus Rohumaa sõnul on etenduse üheks eesmärgiks tõsta esile uusi tulijaid.

«Aasta tagasi küsis Rakvere teater, et kas lavastaksin neile midagi. Mõtlesin, ja ütlesin, et kui, siis 2011. aasta suvel ja etenduse pealkiri on «Noor Eesti». See räägib suurimast murrangust eesti kirjandusloos ja «Siuru» kirjanike ühenduse sünnist Gustav Suitsu poolt loodud vundamendile. Nad olid kohe nõus,» rääkis Rohumaa tänasel pressikonverentsil.

Seejärel kutsus Rohumaa enda juurde neli noort dramaturgi ja palus neil etteantud teemal kirjutama hakata. Rakvere teater aga võttis tööle viis uut noort näitlejat. Rohumaaga liitusid disainer Uku-Kristjan Küttis, Tüür&Kadarik arhitektid, moekunstnik Britt Samoson ja muusikaline kujundaja Kostja Tsõbulevski.

Noortest Eesti kunstnikest kokku pandud töörühm on juba asunud looma Rakvere Rahvaaia tiikide ja suurte puude vahele tehniliselt mitmekülgset suvist lavamaailma. Kuna etendused algavad kell 21, on ka valgusel kujunduses oluline osa.

Noor Eesti räägib 1917. aasta suvest, mil eriline aeg toob kokku erilised inimesed. Ühte Lõuna-Eesti tallu koguneb seltskond, kes on asunud end iga sammuga Eesti kultuurilukku kirjutama. Seal on pagulusest naasenud Friedebert Tuglas, tol hetkel tundmatu Marie Under ning Henrik Visnapuu, Johannes Semper ja August Gailit.

Õhus on luulet, särtsuvat pinget säravate isiksuste vahel, elektrifitseerit ideid ning tegusid. On Vabadussõja ning Eesti Vabariigi sünni eelõhtu.

Nii, kuidas sündis Siuru, võib Rohumaa sõnul tänagi sündida uus bänd, mood või kunstnike rühmitus. «Looming on kapital tulevikku. Revolutsionäärid on vähem tuntud kui Noore Eesti luuletajad. Sa ei pea minema tänavatele. Sa pead tegema seda, mida sa kõige paremini oskad, tegelema oma andega,» rääkis ta.

Näitlejatena teevad suvelavastuses kaasa Ülle Lichtfeldt, Hannes Kaljujärv, Velvo Väli, Erni Kask, Lauri Kaldoja, Maarika Mesipuu, Mait Joorits, Peeter Rästas ja Tarvo Sõmer.

Esietendus toimub 10. juunil Rakvere Rahvaaias ning etendust mängitakse 10. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles