Eesti autorid näitavad Gruusia sõjapurustusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassettpommi plahvatuse jälg Poti sadama naftaterminaali ja konteinerterminali vahel
Kassettpommi plahvatuse jälg Poti sadama naftaterminaali ja konteinerterminali vahel Foto: Kaido Haagen

Täna avati Disaini- ja arhitektuurigaleriis Gruusia konflikti tagajärgi kajastav fotonäitus «SEINAD 080808».


Idee autor Mihkel Tammet, fotograaf Kaido Haagen ja dokumentalist Liivo Niglas viibisid Gruusias septembri esimestel päevadel ning jäädvustasid nii tsiviilobjekte, looduskeskkonda kui ka Gruusia kaitseväeliste rajatiste purustusi.

Lisaks fotodele annavad konteksti videolõigud, mille vahendusel saab vaadata-kuulda kohalike elanike muljeid ja mälestusi toimunust.

«Idee tuli pärast seda, kui sai nähtud New Yorgis 11. septembri rünnakute tagajärgedest tehtud fotosid,» rääkis näituse üks autoreid Mihkel Tammet Postimehele. «Miks kajastada sõjasündmusi ainult reportaažina?»

Autorid viibisid Gruusias kaks nädalat peale pommitamisi, et tabada ära ülesehitustööde algus ning inimesed, kes veel täpselt ei tea, mis neid ees ootab.

Gruusia purustuste visuaalse jäädvustamise projekti eesmärgiks on näidata laiemale avalikkusele Gruusia purustuste füüsilist ja sotsiaalset keskkonda ning selgitada läbi pealtnägijate ja kannatanute tunnistuste sündmuste käiku ja hävitustöö ulatust.

«Tahtsime näidata, mis juhtub siis, kui veri on tänavatelt ära pühitud ja inimesed hakkavad küsimusi esitama. Tihti unustame ära, et midagi toimub ka pärast ärevaid sündmusi,» rääkis Tammet.

Näitusel saab annetada Eesti Punase Risti poolt algatatud Gruusia relvakonflikti ohvrite fondi.

19. novembril toimub Fotomuuseumi fotopööningul kohtumine näituse autoritega, huvilised saavad vaadata slaidiesitlust ning kuulda muljeid sellest, kuidas sõjapurustusi kajastada fotograafias.

Näitus jääb avatuks 1. novembrini. Tammet avaldas lootust, et neil on plaanis näitusega ka mujal Eestis ringi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles