Alo Mattiiseni mälestuseks peeti öölaulupidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kullafondi kolmikplaat Alo Mattiiseni lauludega.
Eesti Kullafondi kolmikplaat Alo Mattiiseni lauludega. Foto: Toomas Huik

Jõgeva kesklinnas toimus eile sealt võrsunud helilooja ja muusiku Alo Mattiiseni 50. sünniaastapäevale pühendatud öölaulupidu.

Jõgeva muusikakoolis, milles 20. sajandi suurkujude hulka valitud loomeinimene ja laulva revolutsiooni üks vaimseid juhte õppis, avati temanimeline klaveriklass.

Öölaulupeol kõlas esmaettekandes Alo Mattiiseni pinginaabri ja sõbra poeet Jüri Leesmendi tekstile kirjutatud regivärsiline laul «Alole» mis kajastab Matiiseni oletavaid arvamusi ja hoiakuid elust kaasaegses Eestis.

Nii kujutakse laulus Mattiisenit ausate ja töökate inimeste hindajana, oma sünnilinna Jõgeva hoidjana ja armastajana, kuid lipitsejate ja sahkerdajate taunijana. Laulu esitasid Jõgeva Gümnaasiumi segakoor ja Palamuse segakoor Kuus õuna , eeslauljaks oli rahvamuusik Triinu Taul.

Samuti sisustasid öölaupidu Ivo Linna, Tõnis Mägi, Anti Kammiste ja Siiri Sisask. Dirigeerisid Hirvo Surva, Raul Talmar, Lauri Breede ja riigikogu aseesimehest koorijuht Laine Randjärv.

«Öölaulupeol osalemine oli minu kindel otsus. Tundsin rõõmu, kuidas rahvas kaasa laulis, kusjuures eriti võimsalt kõlas laul «Eestlane olen ja eestlaseks jään»,» ütles kauaaegne Jõgeva muusikakooli direktor Elvi Kotkas, kes juhtis õppeasutust aastatel, mil seal õppis ka Mattiisen.

«Mul on hästi meeles, kuidas sündisid laulud, mis sündisid esimeseks öölaulupeoks ja mille loomisel kiirgas Alost tõelist põnevust ja elevust,» ütles Mattiiseni tollane abikaasa, näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp.

Öölaulupeo korraldamise idee algatas Jõgeva Gümnaasiumi muusikaõpetaja Maret Oja, kelle eestvedamisel said tänavu teoks XV Alo Mattiiseni Muusikapäevad.

Koolinoorte vokaalansamblitest pälvis peaauhinna Viljandi muusikakooli neidude ansambel Vocamble.

Jõgeva muusikakoolis avati ka Alo klaveriklass, milles paikneb kunagi Alo Mattiisenile kuulunud kabinetklaver. Klaveriklassi avasid Jõgeva linnapea Kalmer Lain, laulja Ivo Linna ja Alo Matiiseni tütar Anna-Mariita Matiisen, kes ka kultuuriloolisel instrumendil musitseeris.

Anna-Mariitta luges ette ka Alo Mattiiseni ema ja oma vanaema Helmi Mattiiseni tänuläkitusele kõige helilooja mälestuse jäädvustajatele ja pärandi hoidjatele.

«Betti Alveri pargi eeskujul on endiselt jõus ka idee rajada Jõgeva kesklinna Alo Matiiseni nimeline park, millest mõttekas esile tuua ka tema sõprust ja loomingulist koostööd kirjamees Jüri Leesmendiga,» ütles Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles