NO99 nõukogu esimehe vastus Varro Vooglaiule (15)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Oja
Kaarel Oja Foto: Margus Ansu

Teater NO99 nõukogu esimees Kaarel Oja, leiab vastulauses Varro Vooglaiule, et keelamise asemel tuleks vaielda.  

Kaarel Oja: «Paar päeva tagasi kirjutas Eero (Eero Epner, NO99 teatri dramaturg) arvamusartikli. Reaktsiooniks sellele ähvardatakse teda ja tema kolleege töökaotusega ning tema koduteatrit sulgemisega. See pole enam isegi juhtum, kus ühele arvamusartiklile teise arvamusartikliga vastamise asemel isikut rünnatakse. Oleme jõudnud kõrvalseisjate ähvardamiseni ja saame lugeda läbi mõeldud meetmeid, kuidas ähvardused kavatsetakse ellu viia.

Teatrit sulgemisega ja tema töötajaid vallandada ähvardanud isik (kes pole seejuures minu teada näinud ühtegi NO99 lavastust) on seotud ühe poliitilise jõuga. Sama jõud on nõudnud ministeeriumi sekkumist laulupeo repertuaari ning ajalehe Sirp sisusse, lisaks on väljendatud ihalust näha kohtunike päid lendamas. Küsimus ei ole siiski pelgalt poliitiline. See on üldine hoiak, mille levimist ei saa lubada. On normaalne, et me oleme siin riigis paljudes küsimustes eriarvamusel. Kuid on täiesti lubamatu, et ihaletakse diktatuuri, kus mittesobiliku keelatakse, sulgetakse, ähvardatakse, põlema pannakse, välja juuritakse... Iga demokraatliku riigi tunnus on, et ta ei tsenseeri enda rahastatud asutuste väljaütlemisi. Iga diktatuuri tunnuseks on vastupidine: riik tsenseerib. Just seda tahab ka ähvardaja.

Aga ma olen optimistlik, sest NO99-l on palju kaasaelajaid, kes nõuavad vajadusel sama häälekalt sõna-, kunsti- ja arvamusvabaduse säilimist. Tean õnneks sadu ning tuhandeid inimesi, kes on valmis sellele lapsikule arvamusele vastu vaidlema. Just nimelt: vaidlema. Mitte ära keelama.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles