Ilmunud on Astrid Lindgreni elulooraamat

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astrid Lindgren pojaga 1930. aastal.
Astrid Lindgren pojaga 1930. aastal. Foto: Erakogu/Saltkråkan

Kirjastusel Koolibri ilmus Rootsi lastekirjaniku Astrid Lindgreni (1907–2002) biograafia «Päev nagu elu». Raamatu autor on Taani kirjandusteadlane Jens Andersen, tõlkija Tiina Toomet. 

Astrid Lindgreni nimi ei vaja lähemat tutvustamist. Ometi ei olnud Karlssoni ja Pipi Pikksuka loojast viimase 40 aasta jooksul kirjutatud ühtegi elulugu. Selle puudujäägi kõrvaldas Jens Andersen, kelle raamat «Päev nagu elu» ilmus 2014. aastal kõigepealt Taanis ja alles seejärel Rootsis.

«Päev nagu elu» põhineb kirjavahetusel ja päevikumärkmetel, mis said avalikuks alles pärast kirjaniku surma. Anderseni raamat on avameelne ja viib meid naerusuise lastekirjaniku fassaadi taha. Pooleteise aasta jooksul kohtus ja vestles Andresen ka Astrid Lindgreni tütre Karin Nymaniga ja teiste Astridile lähedaste inimestega.

Andersenil on õnnestunud luua objektiivne, köitev ja vahetu pilt paljuski vastuolulisest isiksusest. Päevikukatkendite ja kirjade kaudu tuleb biograafias esile Lindgreni nukrameelne, illusioonidevaba, inimese eksistentsiaalse üksinduse üle mõtisklev pool. Näeme Astrid Lindgrenit kui silmapaistvat inimest, kelles oli ühendatud tohutu energia, särav elurõõm, enesekindlus ja sihipärasus, ning teiselt poolt nukrameelsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles