Kumu ööl esineb tänavu 13 eksperimentaalbändi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kadri Ratt
Copy
Kumu öö üks peaesinejaid on Mouse on Mars
Kumu öö üks peaesinejaid on Mouse on Mars Foto: www.mouseonmars.com

20. mail toimuv muusika- ja kunstipidu Kumu öö toob tänavu publiku ette 13 artisti üle Euroopa ning kultuuripealinna aasta raames saab festivalil näha ka digitaalkunsti näitust «gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur».

Kumu öö üheks peaesinejaks on Saksamaa post-techno trio Mouse on Mars, kes alates aastast 1993 on eksperimenteerinud techno, ambienti, dub’i, rocki, krautrocki ja punk-mõjudega ning üllatas aastal 2007 fänne ja muusikapressi projektiga Von Südenfed, milles lõi kaasa The Falli ninamees, postpunklegend Mark E. Smith.

Kumu ööl saab kuulda ka Mouse on Marsi aasta teises pooles ilmuva uue albumi lugusid. Mouse on Marsi karjäärile andis olulise tõuke aga just festivali teine peaesineja Seefeel, soovitades neid aastal 1993 oma toonasele leibelile Too Pure.

Peale viieaastast vaikust tuli Londoni dreampop-shoegaze-ambientelektroonika-bänd Seefeel jaanuaris lagedale omanimelise albumiga plaadifirma Warp alt. Värsket albumit on võrreldud arvustustes Portisheadi plaadiga «Third», kuid lugudest ei puudu ka Seefeeli äratuntav eeterlik-kihiline kõlapilt, mis laetud kajade, koorilaulukatkete, suminate ja kõige ootamatumate helidega.

Lisaks juba mainitutele astuvad öö jooksul üles veel mitmed omanäolised esinejad: Andrew Hung, üks pool Bristoli moodsa müramuusika duost Fuck Buttons, noor ja geniaalne Vene elektroonikaartist Mujuice, kes märtsis Tallinn Music Weekil publiku keema lõi, Rootsi indie-jazz-punk bänd Thus:Owls, underground-tantsumuusika ringkondades viimasel ajal elevust tekitanud Illum Sphere Manchesterist, Tallinn Music Weekil rohkelt tähelepanu pälvinud multiinstrumentalist Multiphonic Rodent, Soome psühhedeelse indie-popi bänd Eleanoora Rosenholm ning Eesti muusikaringkondadele tuttav produtsent-helilooja Marsen Jules.

Sel kevad-suvel ainsaks jääva Eesti live-esinemise annab ka hetkel Londonis elav ja õppiv lo-fi-popi viljelev Maria Minerva, kel varuks plaadileping USA leibeliga Not Not Fun. Programmi on lähipäevil veelgi täiendusi oodata.

Kumu 5. korruse galeriis on aga samal ajal publikule avatud rahvusvaheline digitaalkunsti näitus «gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur», mis toob publiku ette mõnekümne innovatiivse kunstniku uue tehnoloogia põhised põnevad teosed.

Näitusel võib end unustada infot kandva veekardina ette või jälgida tiguposti kulgemist, Kumu katusele tekib näituse ajaks aga sõnum Google Earth'ile, klassikustaatuses Christina Kubischi innovaatiline heliprojekt võimaldab kuulda uudseid helisid linnakeskkonnast.

Tagasi üles