Eesti ja Hiina vahel sõlmiti oluline kultuurilepe

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kontserti juhatuse liige Jüri Leiten (paremal) allakirjastas koostööleppe Shanghai kunstifestivaliga.
Eesti Kontserti juhatuse liige Jüri Leiten (paremal) allakirjastas koostööleppe Shanghai kunstifestivaliga. Foto: Hendrik Alla

Eesti Kontsert allkirjastas 21. oktoobril Shanghais kolmeaastase koostöölepingu maineka Hiina kunstifestivaliga. 

Shanghai International Arts Festivali, mis keskendub eeskätt muusikale ja etenduskunstidele, peeti tänavu 19. korda. Eesti Kontserdi poolt allakirjastas lepingu juhatuse liige Jüri Leiten. «See on koostöö ja hea tahte leping, millega praegu ei ole seotud konkreetne esinejate vahetamise kava, see tuleb edaspidi, vastavalt hooaegadele,» selgitas Leiten. «Tänu sellele lepingule on Eesti muusikute ja võib-olla ka teatrite siiatulek palju reaalsem. Samuti peame meie võtma vastu Hiina kollektiive.»

Hoolimata sellest, et Eesti ja Hiina on praktiliselt naabrid – meid lahutab vaid üks riik –, on kultuurid üksteistest üsna kaugel. Kas Eesti publik üldse tunneb Hiina esinejate vastu huvi? «Ega saalide täismüümine väga lihtne ei ole,» vastas Leiten. «Olgem realistid, me oleme üksteisest väga kaugel. Kuid Hiina on hakanud hindama meie kultuuri omapära ja esinejate taset. Ka need Eesti esinejate (ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel, Estonian Voices ning klassikatähed Katariina Maria Kits, Marcel Johannes Kits ja Sten Heinoja – toim) kontserdid, mis praegu Hiinas toimuvad, on olnud väga menukad. Samuti on näha suurt huvi festivalil toimuvate eesti muusikute esitluste vastu.»

 «Meie võti on eristumine, sest pakume midagi sellist, mida Hiinas väga palju ei ole,» jätkas Leiten. Shanghai festival on Eesti Kontserdile veel selle poolest oluline, et see võimaldab organiseerida kultuurikoostööd ka muu maailmaga, sest siin on esindatud kõik maailma olulisemad festivalid. Leiteni sõnul ei ole väga palju kohti, kus võiks kohtuda näiteks Edingburghi või Iisraeli festivalide peakorraldajatega: «Shanghais kohtub terve maailm ja nendest kohtumistest sünnivad uued ideed. Ükskõik kui väikeseks me ei pea oma riiki või kui suureks kultuuri, me ei saa siit puududa.»

Eesti Kontsert on Shanghais juba neli aastat vahelduva eduga püüdnud pakkuda eesti kultuuri. Viimasel ajal on suhted tihenenud ning festivali juhtkond käis Eestis. Näiteks ETV tütarlastekoori, mis praegu Hiinas kümmekond kontserti annab, kuulsid festivali esindajad esimest korda Vihula mõisas. Võrdselt muusikaga oldi vaimustuses Eestist.

«Hiina kultuuriruumis on igasugustel lepingutel tohutu tähtsus,» lisas kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. Väidet tõestab ka see, et hiinalikult hoogsa, kuid piduliku allkirjastamistseremoonia vastu, mis toimus Shanghai InterConintental Puxi hotellis, tundis suurt huvi Hiina meedia, sest lisaks kõrgetele ametnikele viibisid seal ka kohalikud kunstimeistrid. «Nendele annavad lepingud võimaluse oma linnavalitsuselt ja riigilt toetust saada. Kui festivalil on ette näidata nii riikidevaheline koostöölepe kui leping Eesti Kontserdiga, on neil nüüd lihtsam Eesti artiste Hiinasse kutsuda.»

Eelmisel aastal allkirjastati Eesti ja Hiina filmikoostöölepe. Tänavu oktoobris esitleti Pekingi filmifestivalil Eesti filmi «Sangarid», ning on loota, et Hiina filmitootjad jõuavad lähemal ajal Eestisse, et tutvuda selle kui võimaliku võttepaigaga. Välisfilmidel on Hiina turule sisenemine raske, sest igal aastal lubatakse siin linastada vaid kahekohaline arv välisfilme ja see hulk kipub pigem vähenema. Seetõttu on ka Hollywoodi suurstuudiod, kelle jaoks Hiina turg on rahaliselt järjest olulisem, asunud koostööle. Suurfilmide kaastootjaks võetakse Hiina tootmisfirmasid, filmidesse palgatakse hiina näitlejaid. Sellised filmid ei lähe kvoodi alla ja pääsevad paremini Hiina kinodesse.

«Kuu aega tagasi lubas Hiina kultuuriminister Luo Shugang isiklikult kaasa aidata sellele, et Hiina tootajd Eestisse jõuaksid,» ütles Nõgene. «Mul on hea võimalus selle kohta temalt aru pärida tuleva aasta Saaremaa ooperipäevadel, kuhu ta on lubanud kohale tulla.»

Lisaks lepingu allkirjastamisele ja muule kultuuritööle antakse Shanghais viimast lihvi ka protsessile, mille rattad on keerelnud juba mitu aastat: Shanghai ooperi toomine Saaremaa ooperipäevadele. «See on läbi aegade kõige suurem grupp ooperipäevadel,» ütles Leiten. «220 inimest, antakse kolm etendust.» 

Ajakirjaniku sõitu rahastasid Postimees ja Eesti Kontsert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles