Tarand enne muneb, kui kaagutab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand
Kaarel Tarand Foto: Toomas Huik

Eile otsustas sihtasutuse Kultuurileht komisjon kindla ülekaaluga, et järgmised viis aastat jätkab Sirbi peatoimetajana Kaarel Tarand. Peale Tarandi kandideerisid Eesti ainsa riiklikult rahastatava kultuuriajalehe juhi toolile ajakirjanikud Aarne Ruben ja Barbi Pilvre.



Kaarel Tarand, kes on ses ametis olnud kolm aastat, ei taha ette suuri sõnu teha. Et kui asi suuremaks või paremaks muutuma hakkab, siis igaüks ise näeb. Üks suurem muutus on küll lähinädalail juba ees – Sirbi võrguväljaannet hakkavad elavdama igapäevased uudised, selleks on tööle võetud Jürgen Rooste.


Palju õnne, Kaarel Tarand, mis eesmärgid järgmisel viiel aastal on?


Peamised punktid minu visioonis on näha nende kolme aasta pealt, mis minu juhtimise all on tehtud. Mõni arvab, et on halvemaks läinud, mõni, et paremaks. Mõni, et midagi pole muutunud. Maitse asi.


Ajaleht ju peegeldab tegelikku elu. Ma ei saa midagi muud eesti kultuuriellu välja mõelda või kirjeldada, hinnata ja arvustada kui seda, mis seal minust sõltumata toimub. Ma ei saa öelda teatritele, et mängige nüüd neid näitemänge, sest ajalehel on nii vaja.


Mida peate kolme aasta suurimaks saavutuseks? Toona kandideerides tõite esile, et leht peab muutuma mõjukamaks. Kas on muutunud?


Sõltub, kuidas hinnata. Kuna püüame seda vähest, mis Eesti kultuuripoliitika üldse on, järjepidevalt kajastada ja nõuda ses küsimuses aru, siis arvan, et need, kes sellest huvitatud on, on rohkem teada saanud. Näiteks käimasolevast eelarveprotsessist.


Teiseks loodan, et mõnigi otsustaja on võtnud arvesse, mida Sirbi veergudel kultuuripoliitiliste otsuste kohta arvatakse. Et kuidas saaks paremini. Üldiselt on meie kurss, et tuleb olla konstruktiivse hoiakuga, mitte niisama materdada. Tuleb ühise hüve nimel pingutada ja anda nõu neile, kes kuulda võtavad.


Laiemalt – mis üldse peaks olema riiklikult finantseeritava kultuurilehe funktsioon?


Täita ja katta turu puudujäägid.


Mis nendeks praegu on?


Näiteks see, et erameedia, mis töötab turujõudude keskel, ei rahulda piisavalt kultuurimeedia järele nõudlust.


Kus need puudujäägid täpsemalt tekivad?


Noh, erameedias on küll kultuuriuudised lehesabas, aga kommentaare, arvamusi, hinnanguid on vähe.


Näiteks Postimehes leiab need kord nädalas ilmuvast lisast Arvamus & Kultuur.


Aga loeme tähemärgid kokku, võrdleme Sirbiga. Mahu küsimus.


Mitte sisu?


Suurem maht võimaldab mitmekülgsemat sisu. Me ei kajasta ju tingimata samu asju.


Tahaks siiski pinnida, mis muutused tulevad.


Enne üritame muneda ja siis kaagutame. Kui keskkond, majandus võimaldab, teeme rohkem ja suuremalt mõnegi uue asja. Rahastamise kohalt tahaks öelda, et ligi pool Sirpi on majandatud oma tulude pealt ja pool tuleb riigilt. Päris nii see pole, et lööme maksumaksja raha laiaks ja ise midagi ei tee.


Kas Sirbi tiraaž on kolme aastaga muutunud?


Mitte märkimisväärselt.


See pole teema?


Et peaks nagu tohutult paisutama? Tellijate hulk on veidi kasvanud ja siis stabiliseerunud ja seda ma loen heaks tulemuseks. Üksikmüük ei ole kannatanud. Suureneb netiversiooni kasutatavus.


Kas netiversioon muutub?


Lähinädalail, siis peaks saama valmis uue lahenduse.


Kas uus lahendus on interaktiivne, lugeja saab registreerituna oma arvamusi lisada?


Esialgu me ei pea otstarbekaks, et lugejad saaksid veebis arvamust avaldada. Oleme huvitatud nii kvaliteetsetest arvamustest, mis kõlbavad ka lehes ära trükkida.


Aga arvate, et veebis Sirbi lugejad ei suudaks neid produtseerida?


Suudavad küll. Ja küllap, kui on häid ja kvaliteetseid arvamusi, me paneme need sinna võrku ka üles.


Aga kindlasti saab see toimuda vaid toimetaja vahendusel, sest ka keelelised nõuded on meil tavalisest kõrgemad, ja meil on vähe tööjõudu, kes tegeleks võimaliku pahatahtlikkusega.


Täpsemalt – meil ei ole seda üldse. Neid võrgukeskkondi, kus kõik need veidrikud saavad end välja elada, on Sirbitagi küll.


Mis siis muutub veebis?


Kujundus eriti ei muutugi, aga ma arvan, et hakkame iga päev uudiseid tegema.


Toimetus laieneb?


Ühe inimese võrra esialgu.


Kes see inimene on?


Ta on põhimõtteliselt juba tööle võetud, Jürgen Rooste, kes tuleb meile tagasi. Tema vastutada jääb see võrgu asi. Siis tasapisi, tegemise käigus selgub, palju üks inimene jõuab ja palju juurde on vaja. Eks proovime ja katsetame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles