Eksperimanta! panid kinni iirlased

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlaste võidutöö «Stop Motion Animation» ühendab videolõikudena kahedimensioonilised papist väljalõiked ning varju- ning söeanimatsioonid.
Iirlaste võidutöö «Stop Motion Animation» ühendab videolõikudena kahedimensioonilised papist väljalõiked ning varju- ning söeanimatsioonid. Foto: «Eksperimenta!»

Koolinoorte kaasaegse kunsti triennaali kõige lootustandvama noore kunstniku preemia pälvis Iirimaa ekspositsiooni rühmatöö «Stop Motion Animation».

Võidutöö ühendab videolõikudena kahedimensioonilised papist väljalõiked ning varju- ning söeanimatsioonid, mille autoriteks on kümme Kilkenny linnast pärit koolinoort.

Kuraatoripreemia sai Sloveenia ekspositsiooni kuraator Nina Ostan, kes võtab triennaalil koos noorte autoritega vaatluse alla «ruumi, milles me elame». Ühendades kohalikku ja globaalset perspektiivi, käsitletakse Sloveenia näitusetöödes teravalt nii avalikke kui isiklikke teemasid.

«Noorukid näevad kunstis ühelt poolt demokraatia ja võrdsuse ruumi, kapitalismi ja meedia ülemvõimu ning manipulatsiooni vastu võitlemise ruumi. Teisalt ka kohta, kus deklareerida väga intiimseid teemasid,» kirjeldas Ostan.

Kolmas triennaalipreemia anti ekspositsioonile, milles on žürii hinnangul kõige paremini integreeritud kaasaegne kunst ja kunstiharidus. Võitjaks osutus Soome ekspositsioon, kus Eksperimenta!-l osalemine on üks osa laiemast kunstiõpetuse edendamise projektist, mis kaasab üle 4000 õpilase ja 12 kooli.

Soome ekspositsiooni kuraator Juha Saari rääkis, et ta külastas kõiki osalevaid koole ning sealseid töötubasid. «Näitusetööde valikul koondasime kokku tööd, mis vaatamata autorite geograafilisele distantsile ja erinevate kunstikoolide omapäradele kannaks endas meie kui soomlaste ruumi ja seisundit – nii füüsilist kui mentaalset,» kirjeldas ta.

Lisaks kolmele eelmainitud preemiale tõstis žürii erimainimisega esile ka Türgi õpilase Cagla Sozeni installatsiooni «Detail». Oma näitusetöö kontseptsioonis kirjutab autor: «Andes oma elus palju ruumi pisiasjadele, ei mahu tähtsad asjad enam ära. Üks väikene detail võib laviinina suureks paisuda, hävitates kõik muu ning vallutades kogu ruumi. Raev, vihkamine ja kadedus on vaid väikesed detailid, kuid me anname neile märkimisväärselt suure osa oma elust. On aeg öelda «stop» detailidele ja teha ruumi asjadele, mis seda tõeliselt väärivad.»

Kokku osales triennaalil ligi 900 autorit 13 riigist.

Eksperimenta! žürii esimehe Sirje Helme sõnul otsis ja hindas neljaliikmeline žürii töödes seda, mis on omane just Eksperimenta! just 14-19aastaste loomingule.

«Eksperimenta! autorite näol on tegemist väga erilise vanuserühmaga, kes on lapsepõlve ja täiskasvanuks saamise piiril. See on väga keeruline iga, kus tuleb hakkama saada iseenda ja sellele vanusele iseloomuliku maailmavaluga. Triennaalil osalejate töödes peegelduv küpsus on hämmastav ja kindlasti on nende hulgas tulevasi arvestatavaid kunstnikke,» rääkis Helme.

Žüriisse kuulusid veel Soome Laste ja Noorte Kunstikoolide Liidu juhataja ja Arts4All esindaja Anu Hietala, Brasiilia Mercosul’s Bienniaali haridusprogrammi juht Estêvão da Fontoura Haeser ning Venemaa Pedagoogika Akadeemia õppejõud Tatyana Selivanova.

Kõiki auhinnatud töid saab kõrvuti teiste, enam kui 400 triennaalil eksponeeritud teosega vaadata, kuulata ja kogeda kuni 14. juunini Tallinna Lauluväljakul ja Maarjemäe lossis.

Näitusekülastajad saavad anda oma hääle ka triennaali publiku lemmiku valimiseks, mille võitja kuulutatakse välja triennaali lõputseremoonial näitusel ja Eksperimenta! Facebooki lehel toimuva hääletuse põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles