Eesti disaini rändnäitus jõuab Pariisi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
La Cité de la Mode et du Design
La Cité de la Mode et du Design Foto: Cecilia Garroni

7. detsembril avatakse Pariisis Seini jõe kaldal asuvas vanadest dokkidest ümber ehitatud kultuurikeskuses (La Cité de la Mode et du Design) pooleteiseks kuuks Eesti disaini tutvustav rändnäitus «Size Doesn't Matter».

Esindatud on üle 50 disaineri, kelle hulgas on nii teenekaid kui ka äsja kooli lõpetanud lootustandvaid noori loomeinimesi, kes on auhindu saanud nii Eestis kui ka välismaal. Kollektsioon on põhjamaiselt karge – iseloomulik on ajatu minimalistlik stiil, naturaalsed ja kvaliteetsed materjalid, leidlikud lahendused ning huumor.

Kollektsioon koosneb kõrge kvaliteediga väikesetiraažilistest toodetest; autoridisaini parimatest paladest ning uutest uuenduslikest tööstustoodetest. Väljapanek sisaldab kodu sisutamisega seotud tooteid (sh sisustustekstiile, mööblit, valgusteid, keraamikat ja klaasi), rattaid ning moeaksessuaare (kotte, kingi ja ehteid).

Näitusel osalevad: Mait Summatavet, Matti Õunapuu, Mare Kelpman, Tarmo Luisk, Martin Saar, Monika Järg, Annike Laigo, Stella Soomlais, Johanna Tammsalu, Andres Labi, Kärt Põldmann, Sille Sikmann, Piret Loog, Elmet Treier, Toivo Raidmets, Reet Aus, Tõnis Vellama, Maile Grünberg, Urmas Lüüs, Tanel Veenre, Karl Annus, Kärt Summatavet, Anu Samarüütel, Jaanus Orgusaar, Indrek Narusk, Mihkel Güsson, Mihkel Mäll, Mihkel-Emil Mikk; firmadest: Oot-Oot, Borg, Radis, Cow jt.

Väljapanelu kuraatori Ilona Gurjanova sõnul loodab Eesti Disainerite Liit välisnäituste kaudu hoogustada kultuurivahetust, tutvustada Eesti kui kiiresti areneva disainimaa saavutusi ning luua võimalused Eesti tootedisaineritele rahvusvahelisele areenile jõudmiseks. Eelnevalt on ekspositsiooni olnud võimalik näha Brüsselis, Tallinnas, Viinis, Stockholmis, Caenis ja Londonis.

Huvi eesti disaini vastu on olnud muljetavaldav. Iga uue linna puhul toimub näituse kollektsioonis muudatusi ning välja antakse ka tooteid tutvustav kataloog.

Näitus on pühendatud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisele ning Eesti Vabariigi 100. aastapäevale. Disaininäitus ning arutelud jätkusuutliku moetööstuse üle koos Reet Ausiga on suurejoonelise Eesti kultuuri tutvustava projekti LOOV KULTUUR tuumaks. Lisaks saab näha arhitektuuribüroo Salto installatsiooni Heat Wave, animatsioone ning kohtuda Edward von Lõnguse Miina ja Ennuga.

Näitus on avatud tänavu 8. detsembrist kuni 21. jaanuarini 2018 ning jõuludeni tegutseb ka Eesti Disaini Maja hüpikpood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles