Selgusid Alveri auhinna nominendid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Urgas on avanud Tartu kirjandusmaja saalis oma luulekogu «Siht / koht» ja Andris Feldmanis oma romaani «Viimased tuhat aastat».
Silvia Urgas on avanud Tartu kirjandusmaja saalis oma luulekogu «Siht / koht» ja Andris Feldmanis oma romaani «Viimased tuhat aastat». Foto: Margus Ansu

Parimale ilukirjanduslikule debüüdile antava Betti Alveri kirjanduspreemia žürii kuulutas välja 2017. aasta auhinna nominendid.

Žürii koosseisu kuulusid tänavu Silvia Urgas, Andris Feldmanis (eelmise aasta laureaadid), Helena Läks ja Vahur Afanasjev. 42 debüütteose seast kinnitati preemia nominentideks:

Oliver Berg, romaan «Venna arm» (Tänapäev)

Berit Kaschan, luulekogu «Ma naeran magades» (Verb)

Madli Lippur, romaan «June. Julien» (Tänapäev)

Siim Sinamäe, luulekogu «2000 & 1 G-d : väljamõeldud lood tõestisündinud inimestega» (Siim Sinamäe)

Kaido Tiigisoon, romaan «Kus pingviinid ei laula» (Varrak)

Silvia Urgase sõnul oli proosas seis märksa tasavägisem: «Eriti palju oli ambitsioonikaid raamatuid, nauditavaid natuke vähem. Nominentidest julgeksin iga raamatut peaaegu ükskõik kellele lugemiseks soovitada.» Oliver Bergi romaani iseloomustas žürii esinaine Helena Läks sisseelamisena kellegi eneseloo jutustamise raskusesse, mis käivitub ja kulgeb aeglaselt, ent rabavalt lihtne puänt suunab kogu teksti uuesti lugema.

Madli Lippuri teose puhul rõhutati tabuteema värsket käsitlemist ning jahmatavat kontrasti romantilise stiili ja moraalselt tõrget tekitava tegevustiku vahel. Vahur Afanasjev toonitas: «Autor on võtnud endale üpris keerulise ülesande kirjutada nii-öelda vaiksel häälel. Tulemus on huvitav ning andis žürii kohtumistel kõige rohkem kõneainet.» Kaido Tiigisoone romaan on Andris Feldmanise sõnul «Üliaktuaalse tehisintellekti temaatikaga tegelev tõupuhas ulmeraamat».

Luules tõusid tuntavalt esile kaks teost. Kui Berit Kaschani luulekogu paistis silma terviklikkuse, elujaatavuse ning tugeva, muheda ja eneseteadliku luuleminaga, siis Siim Sinamäe jõuliselt eristuvas poeetilises hääles on mitu võimalikku arengusuunda. «See žüriitöö on vist olnud mu selle sügise suurim seiklus,» võttis Helena Läks lugemiste ja arutluste tulemused kokku.

Betti Alveri kirjandusauhinda annab igal aastal välja Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond. Poetessi testamendi kohaselt pälvib selle parim hingedepäevade vahelise perioodi jooksul ilmunud debüütteos luule- või proosavallas. Preemiasumma on tänavu 2000 eurot ja pärineb Eesti Kultuurkapitalilt. Laureaadi väljakuulutamine ja auhinna üleandmine toimub Betti Alveri sünniaastapäeval, 23. novembril kell 17 Tartu Kirjanduse Majas (Vanemuise 19).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles