Hiina piraadid ajasid küüned taha von Lõnguse tänavakunstile (1)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse kunst Aliexpressis
Edward von Lõnguse kunst Aliexpressis Foto: Kuvatõmmis

Hiina veebikaubamajja Aliexpress on jõudnud müügile koopia Eesti ilmselt tuntuima tänavakunstniku Edward von Lõnguse stencil-tehnikas taiesest, mis kujutab kanepilehise habemega Sammalhabet ja teda arreteerivat politseinikku.

«Modern Graffiti Decoration Wall Art Picture Canvas Painting Police And Criminal Art print for living room home decor unframed» – nii kirjeldatakse teost müügileheküljel. Seda on võimalik osta mõõtudega 20 x 30 kuni 70 x 105 cm ning hind jääb vastavalt suurusele 7,86 ja 20,99 euro vahele. Praegu kehtib 34-protsendiline allahindlus, transport on sealjuures tasuta. Kolmapäeva pärastlõunaks on tehtud kolm ostu.

«Hiinlaste poolt ametlikult piraaditud saada on oluline eduloo verstapost. :) Jään pikisilmi ootama valestikirjutatud signatuuridega knock-off taieseid,» kommenteeris von Lõngus fakti Facebookis. Lõngus on heas seltskonnas: rubriigis «Graffity Oil Paintings» müüakse massiliselt umbes samas hinnaskaalas Banksy tööde koopiaid.

Sel aastal viis (R)estart Reality läbi suurejoonelise aktsiooni, mille käigus viidi Lõnguse kunstitööd mitme Euroopa linna seintele.

Kadri Uus, (R)estart Reality koordinaator ja üks NOARi kunstikeskkonna eestvedajatest, avaldas oma kommentaaris samu mõtteid kui Lõngus sotsiaalmeedias: «Tore ju, et kopeeritakse. See näitab, et Lõnguse kunst kõnetab inimesi üle riigi- ja kultuuripiiride.» Ühtki teist sellist juhust, kus mõne Eesti kunstniku tööd oleks niimoodi luba küsimata tiražeerima asutud, Uusile ei meenunud.

Lõngus ise on oma taiesel kujutatud figuuri laenanud Edgar Valterilt, kes kujutas sellisena Sammalhabet Eno Raua lasteraamatu «Naksitrallid» illustratsioonides.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles