Valmib «Väikese printsi» haruldane käsitöötrükk

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti 100. sünnipäevaks annab trüki- ja paberimuuseum Tartus välja ajalooliste pressidega piiratud tiraažis käsitööversiooni Antoine de Saint-Exupéry armastatud teosest «Väike prints».

Kokku 250 numereeritud «Väikese printsi» eksemplari valmistamiseks on muuseum ühisrahastuse abil kogunud üle 6000 euro ning käimas on ajalooliste seadmete häälestamine.

Eesti trüki- ja paberimuuseumi direktori Lemmit Kaplinski sõnul otsustas muuseum 2017. aasta sügisel esmakordselt ette võtta tervikteose trükkimise ja köitmise muuseumi kogus olevate seadmetega. Viimati kasutati sarnaseid tehnoloogiaid raamatu valmistamiseks möödunud sajandil.

«Siin on peidus ilus metafoor. «Väike prints» on siiras lugu, mis õpetab vaatama südamega. Seal, kus mõni nägi vanarauda, väärtusetut ja iganenud tehnikat, nägime meie võimalust rääkida lugusid inimkonna püüdlusest jagada teadmisi läbi kirjasõna,» kommenteeris Kaplinski teose valikut.

Trükki läheb Ott Ojamaa esimene eestikeelne «Väikese printsi» tõlge aastast 1960. Ajastutruudust taotleb trükis ka kujunduses, aimates kaaneillustratsiooniga järele teose esimest prantsuskeelset versiooni ja kasutades 20. sajandil levinud, ent nüüdseks vähetuntud kirjatüüpi «Baltika».

«Väikese printsi» trükkimisega kaasneb suur kulu just vana tehnika eripära tõttu, selgitas trükimuuseumi meister Jörgen Loot. Raamat valmistatakse ette realadumismasinal, mis valab sulametallist reljeefsed tinavormid iga kirjarea jaoks eraldi, lisas Loot.

Raamatu valmimisele on võimalik 5. detsembrini kaasa aidata Hooandja portaalis: http://www.hooandja.ee/projekt/vaikse-printsi-erivaljaanne.

Baltimaades ja Soomes unikaalne trüki- ja paberimuuseum on Tartus Kastani tänaval Aparaaditehase loomelinnakus tegutsev eramuuseum, kus eksponeeritakse 19. ja 20. sajandist pärit kõrgtrükitehnikat, korraldatakse erialaseid õpitube ja koolitusi ning valmistatakse tellimustrükiseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles