Henn Rebane esitleb plaati Raimond Valgre muusikaga

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Rebase album Raimond Valgre muusikast.
Henn Rebase album Raimond Valgre muusikast. Foto: Plaat.

Kolmapäeval, 6. detsembril kell 19 toimub Tallinnas Haus Galeriis plaadiesitluskontsert. Raimond Valgre loomingut interpreteerib akordionil tunnustatud akordionist Henn Rebane, õhtut juhib Jüri Aarma. Kontserdiga esitleb Henn Rebane uut CD-plaati, kus Raimond Valgre looming on saanud kuuldavaks vaid akordionil.  

«Idee Valgret akordionile teha tiksus aastakümneid, kuid tõeline arusaam tuli kaks aastat tagasi ja asusin kirjutama,» räägib Henn Rebane plaadi sünniloost. «Kuna olen aastate vältel akordioniga peaaegu kokku kasvanud ning tunnen pilli võimalusi, kasutasin lugudes põnevaid eri ajastute muusikalisi ja tehnilisi võtteid. Sellele vaatamata kinnitan, et Valgre ei ole nendest lugudest kuhugi kadunud, kuigi üllatusi leiate igas palas.»

Raimond Valgre (1913–1949) on Eesti armastatumaid laululoojaid. Ta on kirjutanud peaaegu sadakond laulu, mis on jäänud sügavalt rahva südamesse. Valgret innustas 1920. aastate algul Eestisse jõudnud džässmuusika. Tema peamiseks teemaks sai armastus läbi võitude ja kaotuste. Valgre oli suurepärane muusik ning mängis lisaks klaverile, kitarrile ja trummidele ka lemmikpilli akordionit, mille meeleolud ja võimalused on Henn Rebane uuel plaadil ära kasutanud ja toonud Valgre tänasesse päeva läbi selle pilli kõla.

Plaadilt ei puudu ka kunst, mis kontserdi just Haus Galeriisse on toonud. Nimelt on CD-ümbrisel kasutatud Valgre kaasaegse, Eesti kunsti vaieldamatu suurkuju, Eduard Wiiralti 1929. aastal Pariisis valminud haruldast orginaaljoonistust «Akordionimängija». Teos on kontserdipäeval galeriis ka eksponeeritud.

Kontsert on külalistele tasuta, osalejate arv on piiratud, palume oma tulekust kindlasti teada anda hiljemalt 6. detsembril kell 15 haus@haus.ee või 64 19 471. Plaati on võimalik osta Haus Galeriis kontserdi ajal ning ka hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles