Kirjastajad soovivad jätta vahendajad tarneahelast välja

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01: MIKK PÄRNITS : PÄRNU, EESTI,  03feb12-
Laadi küla. Raamatud, raamaturiiul
ul/Foto URMAS LUIK PÄRNU POSTIMEES
PRN01: MIKK PÄRNITS : PÄRNU, EESTI, 03feb12- Laadi küla. Raamatud, raamaturiiul ul/Foto URMAS LUIK PÄRNU POSTIMEES Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eesti Kirjastuste Liidu tänane üldkogu keskendus muutunud raamatuturule ja raamatute tormiliselt kasvavale jaehinnale. Kuna aina suurem arv lugejaid kasutab raamatukogude teenuseid, otsustasid kirjastused volitada EKLi juhatust alustada läbirääkimisi, et korraldada raamatukogudele raamatumüüki otse ja kirjastuste soodushindadega, jättes vahendajad tarneahelast välja.

Läbirääkimistesse minnakse ka kõigi suuremate Eestis tegutsevate jaekettidega, mille raamatulette täna varustab Rahva Raamat. Vajadusel luuakse EKLi liikmeskirjastuste osalusel kaupluste ja raamatukogude varustamiseks eraldi ettevõtte.

Uus trend on raamatumüüjate sisenemine kirjastamisse. Kui Apollo alustas raamatute välja andmist paari aasta eest üksikute nimetustega, siis Rahva Raamatut saab pidada juba pooleaastase agressiivse tegutsemise järel suureks kirjastajaks. Kirjastuse Tänapäev peatoimetaja Tauno Vahter kirjutab ERRi kultuuriportaalis (http://kultuur.err.ee/648689/tauno-vahter-kimalase-lend-olukorrast-kirjastamises), et olukord on terves Euroopas haruldane, teadaolevalt kirjastab ise raamatuid vaid Amazon.

Eesti Kirjastuste Liit on loodud 1991. aastal ja ühendab 35 Eesti kirjastust, kelle aastas ilmuvate nimetuste koguarv ületab 2000, mis on enam kui pool kõigist ilmuvatest raamatutest. Liitu kuuluvad kirjastused: Argo, Atlex, Avita, Canopus, Eesti Joonisfilm, EKSA, Eesti Kirjandusmuuseumi Teaduskirjastus, Eesti Piibliselts, Eesti Raamat, Eesti Rahvusraamatukogu, Ersen, Festart, Grenader, Hea Lugu, Helios, Ilmamaa, Keropää, Koolibri, Menu, Petrone Print, Pilgrim, Post Factum, Päike ja Pilv, Regio, SE&JS, Studium, Tallinn Tehnikaülikooli Kirjastus, Tallinna Ülikooli Kirjastus, Tartu Ülikooli Kirjastus, TEA, Teaduste Akadeemia Kirjastus, Tänapäev, Valgus, Varrak, Äripäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles