Sukeldu Soome arhitektuuri maailma

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serlachiuse Muuseumi Gösta paviljon, Mänttä. MX_SI architectural studio ja Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arhitektid
Serlachiuse Muuseumi Gösta paviljon, Mänttä. MX_SI architectural studio ja Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arhitektid Foto: Pedro Pegenaute

Näituse «Vaade. Soome uus arhitektuur» viimasel päeval, 7. jaanuaril kell 14 teeb arhitekt Ülo Peil koos külastajatega ringkäigu läbi põhjanaabrite uusima ehituskunsti paremiku.

Ülo Peil (s 1960) on tuntud Eesti arhitekt, kes ERKI arhitektuuriosakonna lõpetamise järel töötas EKE Projektis (1982–1989) ja seejärel ühes esimeses ühiskondlike muutuste keerises loodud erabüroos Urbel ja Peil (1989–2000). Alates 2001. aastast töötab ta omanimelises arhitektibüroos, kus on valminud paljud elamute ja ärihoonete projektid.

Arhitektuurimuuseumiga seob Ülo Peili eriline suhe – tema projekti järgi on rekonstrueeritud Rotermanni soolaladu, mis alates 1996. aastast on olnud muuseumile koduks.

Regulaarsed ülevaatenäitused kaasaja arhitektuuri paremikust on soomlastel kauaaegne traditsioon. Ka seekordne väljapanek hõlmab valitud osa paaril viimasel aastal valminud hoonetest. Läbilõige, kuhu ühelt poolt kuuluvad avalikud ehitised nagu (üli)koolihooned, muuseumid ja haiglad-tervisekeskused ning teise suure osana elamuarhitektuur, annab jätkuvalt kinnitust Soome professionaalsest ehituskultuurist, heast ehituskvaliteedist ja läbimõeldud arhitektuurist. Projektid välja valinud žürii tööd juhtis rahvusvaheliselt tunnustatud Hollandi kriitik ja kuraator Ole Bouman.

Näituse korraldajad: Soome Arhitektuurimuuseum, Alvar Aalto Fond, Soome Arhitektide Liit SAFA. Ekskursioon toimub eesti keeles ja sellel saab osaleda muuseumipiletiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles