ERR.ee: Mikkeli muuseumis näeb kuulsa Türgi disaineri töid

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mikkeli muuseumis Kadriorus on Türgi Vabariigi 85. aastapäeva puhul avatud Türgi kõige kuulsama disaineri Gönül Paksoy tööde näitus.

Näituse pealkiri on «Türgi värvid ja lõimed» ning see jõudis Eestisse kultuuriministeeriumi ja Türgi saatkonna koostöö tulemusena, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Näituse avamisel Mikkeli muuseumis oli eesti naistel türgi rõivadisaini juures põnevat uudistamist. Esmalt muidugi salapärased värvid - violetsed, pruunid ja peibutavad rohelised. Kunstnik ei kasuta põhi-, vaid otse loodusest leitud murtud toone ning tingimata Türgi oma kangast - nii tänapäeval kui ka sajandite eest käsitsi kootut.

Ise on Gönül Paksoy öelnud, et tema rõivastes on kangal kadunud aegade üriku tähendus ja neid peab edasi andma tulevikule.

Aga hariduselt on Gönül Paksoy hoopis keemik, kelle doktoritöö on kirjutatud taimedest kui looduslike värvainete allikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles