TAB 2017 rahvusvaheline installatsioonivõistluse näitus rändab Tartusse

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gilles Retsini installatsioon «Digitaalsed ehitusblokid».
Gilles Retsini installatsioon «Digitaalsed ehitusblokid». Foto: Tõnu Runnel

Tallinna Arhitektuuribiennaal TAB 2017 rahvusvahelise Installatsiooni Programmi konkursi ulmelisi töid saab alates 12. jaanuarist vaadata Tartus, Kvartali Keskuse aatriumis.

Rahvusvahelisele avatud konkursile laekus esimeses võistlusvoorus 200 portfooliot, millest valiti välja 16 tööd. Kõiki väljavalitud makette (kaasaarvatud Gilles Retsini võidutööd), saab vaadata Tartu Kvartali keskuse aatriumis 4. märtsini.

Võidutöö autoriks on Londonis tegutsev põnev uue põlvkonna arhitekt Gilles Retsin installatsiooniga «Digitaalsed ehitusblokid», mida saab täissuuruses vaadata Tallinnas Eesti Arhitektuurimuuseumi ees kuni jõuab kätte TAB 2019. Arhitekt Gilles Retsini võidutööd iseloomustab silmapaistev esteetika ja uudne vineeri kasutamine. Puitpaneelid annavad hästi aimu sellest, mida on võimalik korda saata CNC-freesimise ja võrdlemisi odavate puittoodetega.

TAB 2017 installatsiooniprogrammi eesmärk oli pakkuda arhitektuurivaldkonna tõusvatele tähtedele võimalust projekteerida ja ehitada puidust installatsioon, mille loomisel kasutatakse uuenduslikult Eesti puitmajatootjate tootmisvõimekust. Eesti kontekstis pakub TAB installatsiooniprogramm võimalust edendada  puitmajatootjate ja arhitektide vahelist koostööd. Eesti ettevõtted ei suuda võistelda masstootmise vallas ning peaksid keskenduma pigem erilahendustele, sest väiksemad tootmisettevõtted suudavad muutuvate nõudmistega kiiremini kohaneda. Ühelt poolt eeldab see käsitsitööd, mis praegusel ajal Eestis domineerib, teiselt poolt aga kasvab üha nõudlus automatiseerimise järele kõigis tootmise etappides, disainimisest kokkupanekuni.

Kuraatorid: Sille Pihlak ja Siim Tuksam (PART)

Produtsent: Eesti Arhitektuurikeskus

Žürii: Claudia Pasquero, arhitekt, ecoLogicStudio kaasasutaja ja TAB 2017 peakuraator; Martin Tamke, arhitekt, arvutusliku disaini ja materialiteaduse asjatundja, Taani Kuningliku Kunstiakadeemia (KADK) Infotehnoloogia ja Arhitektuuri Keskuse (CITA) kaasprofessor; Triin Ojari, Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor (Tallinn).

Ekspositsioon rändab Tartusse Narva kolledžist, enne seda oli näitus eksponeeritud Eesti Arhitektuurimuuseumis. Näituse peatoetaja on Briti Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles