Kinos näeb taas ooperi, teatri ja balleti tähtteoseid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tuhkatriinu», Jules Massenet'i ooper.
«Tuhkatriinu», Jules Massenet'i ooper. Foto: Forum Cinemas

Forum Cinemas kinod jätkavad ka uuel hooajal maailmatasemel kultuuriprogrammi näitamist teatri, ooperi ja balleti näol. Kevadel on kavasse lisandunud maailmaklassi tantsulavastus «Tuhkatriinu» ja Tennessee Williamsi meistriteos «Kass tulisel plekk-katusel». 

«Kokku kanname nii Tallinnas, Tartus kui ka Viljandis kevadhooajal üle vähemalt seitse maailmatasemel ooperit, viis balletti ning neli teatrietendust,» märkis Forum Cinemase programmispetsialist Henryk Novod. «See nimekiri pole aga kindlasti veel lõplik, sest hooaja jooksul võib mõni linastus juurde tulla ning on võimalik, et midagi tuleb ka kordusele. Näiteks Londoni rahvusteatri «Hamleti» vastu, kus mängib ka meie enda Sergo Vares, on nii suur huvi, et juba praegu oleme aprilli kavandanud korduslinastuse.»

Viimati lisandusid programmi mitmekordselt auhinnatud koreograaf Matthew Bourne'i esmaklassiline tantsulavastus «Tuhkatriinu» ning Tennessee Williamsi meistriteos teatrilaval «Kass tulisel plekk-katusel». «Jaanuar ja veebruar on meil täielikult balleti ja ooperi päralt. Juba sellel pühapäeval linastub ballett «Romeo ja Julia» ning järgmisel pühapäeval ooper «Tosca»,» lausus Forum Cinemase programmispetsialist.  

Londoni rahvusteatri mängukavast on kultuuriprogrammi lisatud nüüd ka «Julius Caesar» ja «Macbeth», milles mõlemas astuvad üles laialt tuntud ja tunnustatud näitlejad, kes paljude jaoks on pigem tuttavad hoopis filmilinalt. 

Suur osa kultuuriprogrammist kantakse üle otse, kuid mõni lavastus linastub ka otseülekande salvestusena, kuid siiski kasutades maksimaalselt ära kinoheli ja -pildi võimekust. Lisaks teatrile, ooperile ja balletile linastub Forum Cinemase ekraanidel hooaja jooksul mitu kontsertfilmi. 

TEATER. London National Theatre

«Kass tulisel plekk-katusel»

  • Neljapäeval, 1. märtsil kell 19 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Tennessee Williamsi 20. sajandi meistriteost «Kass tulisel plekk-katusel» mängiti 2017. aastal Londoni West Endis vaid rangelt piiratud arv kordi. Tüki on lavastanud Benedict Andrews, kes tõi lavale ka hiljuti äärmiselt populaarse etenduse «Tramm nimega iha». Näitlejateks Sienna Miller, Jack O'Connell ja Colm Meaney.

«Julius Caesar»

  • Neljapäeval, 22. märtsil kell 21 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Suurejooneline Nicholas Hytneri lavastus viib publiku Caesari tagasitulekut tervitavale tänavapeole, senati istungile, kus mees mõrvati, tema matuseks kogunevale protestimarsile ja selle eel puhkevale kaosele. Osades Ben Whishaw («Skyfall»), Michelle Failey («Troonide mäng»), David Calder («Kadunud linn Z»).

«Hamlet»

  • Neljapäeval, 12. aprillil kell 20 ja 21 Tallinnas
  • Esmaspäeval, 16. aprillil kell 20.30 Tartus ja Viljandis

Shakespeare'i suures tragöödias, mida on nüüdseks maailmas näinud juba 750 000 inimest, mängib nimiosa Oscari nominent Benedict Cumberbatch ning rolli teeb ka Eesti näitleja Sergo Vares.

Benedict Cumberbatch Hamletina.
Benedict Cumberbatch Hamletina. Foto: Johan Persson

«Macbeth»

  • Neljapäeval, 10. mail kell 21 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos. 

Shakespeare'i kõige pingelisem ja kohutavam tragöödia, mille lavastaja on Rufus Norris («Kolmekrossiooper») ning peaosades Rory Kinnear («Noor Marx») ja Anne-Marie Duff («Suffragette»).

OOPER. The Met: Live in HD

«Tosca» Giacomo Puccini

  • Laupäeval, 27. jaanuaril kell 19.55 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

*Kõikidel ooperitel on Coca-Cola Plazas ka kaks kordusseanssi. 

Puccini dramaatilise tragöödia uuslavastust dirigeerib Emmanuel Villaume, kaasahaarava ooperi lavastas Sir David McVicar. Peaosades säravad Sonja Jončeva ja Vittorio Grigolo.

«Tosca». Giacomo Puccini ooper.
«Tosca». Giacomo Puccini ooper. Foto: Forum Cinemas

«Armujook» Gaetano Donizetti

  • Laupäeval, 10. veebruaril kell 19 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Donizetti koomilise ooperi on lavastanud Bartlett Sher, dirigeerib Domingo Hindoyan. Peaosades saab näha Pretty Yendet vaimuka Adinana ja Matthew Polenzanit lihtsa talupoja Nemorinona, kes Adinasse armub.

«Boheem» Giacomo Puccini

  • Laupäeval, 24. veebruaril kell 19.30 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Metropolitan Opera kõige tihedamalt mängukavas püsinud ooperi klassikalises lavastuses Franco Zeffirellilt on osatäitjateks Sonja Jončeva ja Michael Fabiano. Lavastuse dirigent on Marco Armiliato.

«Semiramide» Gioachino Rossini

  • Laupäeval, 10. märtsil kell 19.55 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Pärast 25-aastast vahepausi taas Metropolitan Ooperi lavale naasnud «Semiramide» nimiosas teeb rollidebüüdi Angela Meade, dirigeerib Maurizio Benini.

«Cosi Fan Tutte» Wolfgang Amadeus Mozart

  • Laupäeval, 31. märtsil kell 19.55 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Mozarti koomilist ooperit «Così Fan Tutte» dirigeerib David Robertson ning see on 1950. aastatel Coney Islandil etendunud versiooni alusel valminud lavastus, mille peaosades Amanda Majeski ning Serena Malfit.

«Luisa Miller» Giuseppe Verdi

  • Laupäeval, 14. aprillil kell 19.30 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Esmakordselt HD-ülekandena linastuvas Verdi ooperis särab Talupiiga Luisa rollis Sonja Jončeva, kelle lavapartneriks Rodolfo rollis on Pjotr Beczala. Verdi tragöödia jutustab noorest naisest, kes ohverdab enda õnne, püüdes päästa oma isa elu.

«Tuhkatriinu» Jules Massenet

  • Laupäeval, 28. aprillil kell 19.55 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Tuhkatriinu muinasjutul põhineva Massenet' võluva ooperi «Tuhkatriinu» MET-i esietendust dirigeerib Bertrand de Billy. Ooperi on lavastanud Laurent Pelly ning nimiosas on Joyce DiDonato. «Tuhkatriinu» on lavastatud koostöös Covent Gardeni Kuningliku Ooperiteatriga (London), Liceu Suure Teatriga (Barcelona), Kuningliku La Monnaie Teatriga (Brüssel) ja Lille'i Ooperiteatriga. Esmakordselt mängiti lavastust Santa Fe Ooperiteatris. 

BALLETT. Moskva Suur Teater

«Romeo ja Julia»

  • Pühapäeval, 12. jaanuaril kell 17 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Aleksei Ratmanski, Moskva Suure Teatri endine kunstiline juht, on lavastanud teatritrupi esietenduse dramaatilise kirega, tuues meieni Shakespeare'i armastatud klassikateose värske ümberjutustuse. Tema briljantne ja detailne uuslavastus, mis toob esile Prokofjevi muusika romantilised ja filmilikud kõlavärvid, taaselustab kirjandusloo tuntuima armastajapaari loo nii, nagu seda pole suutnud ükski teine nüüdisaegne klassikalise balleti koreograaf. 

«Kameeliadaam»

  • Pühapäeval, 4. veebruaril kell 17 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Alexandre Dumas' noorema romaan elustub Suure Teatri laval priimabaleriin Svetlana Zahharova vahendusel, kelle kehastatud Marguerite otsib raske haigusega võideldes armastust ja lunastust enda kurtisaani elule. Suure Teatri balletisolistid, saadetuna Chopini romantilisest klaverimuusikast, toovad koreograaf John Neumeieri töö haruldase ilu ja traagilise sügavuse uutele emotsionaalsetele kõrgustele.

«Pariisi leek»

  • Pühapäeval, 4. märtsil kell 17 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Väga vähesed balletid suudavad edasi anda Suure Teatri balletitrupi ülevoolavat energiat ja tulist kirge nii, nagu teeb seda Aleksei Ratmanski oma haaravas uusversioonis omaaegsest Vassili Vainoneni «Pariisi leegi» koreograafiast. Võimsa virtuoossuse ja sõnatuks võtvate pas de deux’dega annab Suure Teatri ballett edasi sellist joovastavat elukirge, mis täidab Moskva teatri otsast otsani.

«Giselle»

  • Pühapäeval, 8. aprillil kell 18 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Judinaid tekitavas, kuid siiski helges balletis, mis on Suure Teatri publikut lummanud juba enam kui 150 aastat, täidab klassikalise balleti ülimat baleriinirolli priimabaleriin Svetlana Zahharova, kelle kõrval näeb Albrechtina sensatsioonilist Sergei Poluninit.

«Coppélia»

  • Pühapäeval, 10. juunil kell 18 Tallinnas, Tartus ja Viljandis Forum Cinemase kinos.

Suure Teatri ainulaadne «Coppélia» versioon pulbitsevast komöödiast, mille peategelased salapärase Coppélia kõrval on särtsakas neiu, tema tuisupeast kergesti armuv kihlatu ja vana nukumeister, kujutab endast 19. sajandist pärineva originaalkoreograafia paeluvat rekonstruktsiooni. Teatritrupi vaimustav kordeballett särab divertismentides ja kuulsas «Tundide tantsus» ning esisolistid täidavad selle vaimukusest säriseva lavastuse noorusliku energia ja vastupandamatu huumoriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles