Dokumentaaljutustus meenutab verist 9. maid Ida-Virumaal

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu «Valestre» tutvustus.
Raamatu «Valestre» tutvustus. Foto: apollo.ee

Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Aivar Lembitu kirjutas dokumentaaljutustuse «Valestre», mis meenutab 25 aastat tagasi 9. mail Ida-Virumaal toimunud veriseid sündmusi, kus vene noorukite jõuk ründas kohalikku talu.

Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Aivar Lembit nimetab oma raamatut ilukirjanduslikuks teoseks ning tema sõnul on tegemist pigem mõtisklusega õigusemõistmisest, kirjutab Põhjarannik.

«Kuidas Kaasikaia juhtum omal ajal lahenes, näitas, et peaaegu igal ajal on õiglus võimalik - kui õigusorganites on südamega inimesi,» rääkis prokuröri abi.

1983. aasta 9. mail ilmusid toonase Kohtla-Järve rajoonis Kaasikaia külas ühe talu aia taha kamp räuskajaid, kes hakkasid talu kividega loopima ja püüdis sisse murda, pererahvas kasutas ründajate peletamiseksjahipüssi.

Toona sai haavata kuus ründajat, kellest üks suri 11. mail haiglas teadvusele tulemata. Kuigi uurimise ajal tehti kindlaks, et Kaasikaias ei ületatud enesekaitse piire, ja kriminaalasi lõpetati, pidi rünnaku alla sattunud pere kättemaksu eest hoopiski mujale kolima.


Veerandsajanditagused sündmused said alguse mopeedivargusest, mille perepojad lahendasid. «Ainuke viga oli see, et varas toodi meie hoovi, kus ta sai kergelt nahutada,» arvab üks sugulastest, kes tänaseni ei soovi oma nime all sel teemal rääkida.

Teismeline huligaan leidis kohe kamraadid, kellele see õigusemõistmine ei meeldinud, ja nii plahvatas sädemest sündmuste ahel, mida asjaosalised eal ei suuda unustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles