ERMis kantakse ette üks Eesti esimesi ooperikatsetusi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseum
Eesti Rahva Muuseum Foto: Foto: BTH Studio

Laupäeval, 3. veebruaril kell 17 kannavad Segakoor K.O.O.R. koos solistidega ja Nõmme Muusikakooli sümfooniaorkester Eesti Rahva Muuseumi sillal (Muuseumi tee 2, Tartu; A-sissepääs) ette K. A. Hermanni laulelduse «Uku ja Vanemuine», mida peetakse Eesti esimeseks ooperikatsetuseks.

«Uku ja Vanemuine» tiitelleht
«Uku ja Vanemuine» tiitelleht Foto: Digar

Rahvamuistenditel põhineva libretoga eesti algupärase laulelduse «Uku ja Vanemuine ehk Eesti jumalad ja rahvad» kirjutas Hermann 1907. aastal ooperina. Muusikaline lavateos kanti A. Wirkhausi orkestratsioonis esmakordselt ette 1908. aastal Tartus teatris Vanemuine.

Ehkki Wirkhausi orkestratsiooni toona kiideti, pälvis teos palju kriitikat noorte professionaalide seas, kelle arvamust mööda see ooperi mõõtu siiski välja ei andnud. Orkestratsiooni võimalusi teose huvitavamaks muutmisel nägi helilooja Raimo Kangro, kes tegi oma versiooni lauleldusest 1998. aastal. Kangro küll säilitas Hermanni teksti ja meloodiad, kuid lisas sellele uue orkestratsiooni täis vaimukusi ja vihjeid.

Segakoor K.O.O.R. ja Nõmme Muusikakooli sümfooniaorkester (dirigent Riivo Jõgi) esitavad laupäeval Kangro orkestratsioonis laulelduse pühendusega Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Lavastaja Reeda Toots, juhatab Raul Talmar ning solistidena astuvad üles Aule Urb, Urmas Põldma, Grete Oolberg, Priidu Aardam, Uku Joller, René Soom, Atlan Karp ja Aivar Kaseste.

Kontsert on tasuta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles