Andres Noormets: mul on ülev ja magus tunne!

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Noormets
Andres Noormets Foto: Marko Saarm

Just nii kirjeldas oma emotsioone lavastaja ja näitleja Andres Noormets, kui sai teada, et Eesti president Kersti Kaljulaid on otsutanud talle anda Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

«Teenetemärgi saamiseks peab olema hea meeskond, kes mõistab sind, aru saab, esitab ja vaeva näeb,» ütles Noormets. «Eks keegi peab ju sind sellelel autasule esitama ka, küllap oli see keegi, kes mind lähedalt tunneb. Aga ega ma päris täpselt ei tea, kuidas need asjad käivad.»

Noormets vaatas tagasi oma loomingule ja leidis, et sealt leiab oma neli-viis kuuldemängu, kümme-kaksteist lavastust ja samapalju osatäitmisi, mille eest võib uhkelt Valgetähe vastu võtta. Eraldi rõhutas ta 2016. aastal eetrisse jõudnud enda kirjutatud ja lavastatud kuuldemängu «Asjad», osades Tambet Tuisk ja Andres Noormets. See kuuldemäng tunnistati tele-, raadio-, online-meediafestivalil Prix Europa 2016 raadiodraama kategoorias parimaks. Kuuldemängu võib kuulata siit.

Õnnitluskõne tabas Noormetsa Tai ja Laose piiril, Mekongi jõel. «Tai inimesed ütlevad, et Laoses elavad samasugused taid nagu nemad, aga neid lahutab Mekongi jõgi. Üks on sotsialistlik ja teine kapitalistlik maa. Ma väga tahaks, et meil Eestis ei jookseks mööda Pärnu jõge selline piir, kus ühel pool oleks nagu Tai ja teisel pool Laos. Oleme ikka üks rahvas ja oleme ühel meelel. Ma tahan, et me ei tõmbaks enda sisse eraldusjooni. See on uskumatu, kui palju meid lõhki aetakse ja kui palju me seda laseme teha,» soovis lavastaja Kagu-Aasiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles