Galerii. Kumus avati Katja Novitskova esimene isikunäitus Eestis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 22. veebruaril avati Kumu kunstimuuseumis Katja Novitskova esimene isikunäitus Eestis «Kui sa vaid näeksid, mida ma su silmadega olen näinud. 2. aste».

Tallinast pärit Novitskova tänas oma kõnes kõiki, kes teda elu jooksul aidanud on. Ühtlasi mainis kunstnik tänukõnes, et Kumus isikunäituse avamine on tema jaoks märgiline, kuna aastaid tagasi, enne Kumu hoone valmimist, käis ta sageli pildistamas seda maastikku, kuhu muuseum hiljem rajati. Nii on Kumus isikunäituse avamisega ring täis saanud.

Näitus viib külastaja düstoopsesse maailma täis elavaid masinaid, sünteetilisse materjali vangistatud mustreid ning piltskulptuure geneetiliselt muundatud eluvormidest.

Katja Novitskova looming asub visuaalkultuuri, digitaaltehnoloogia ja spekulatiivse fantastika kokkupuutepunktis – teda huvitab, kuidas üha kiiremini arenev planeet tugineb järjest rohkem erisugustele andmevoogudele, mis visuaalsel kujul vahendavad, säilitavad ja muudavad meid ümbritsevat keskkonda.

Kõikehõlmava keskkonnana lavastatud näitus mõtestab meie kaasaega, vaadates sellele tagasi ulmelisest tulevikunägemusest, mil maailma niisugusena, nagu seda tunneme, ei ole enam olemas. 

Tallinnast pärit Novitskova on kunstnikuks kujunenud Berliini ja Amsterdami rahvusvahelisel kunstiväljal ning teda peetakse üheks postinterneti kunstisuuna rajajaks maailmas. Novitskova on pälvinud rohkelt rahvusvahelist tähelepanu: tal on olnud isikunäitused nii New Yorgis (2016) kui ka Shanghais (2017) ja tema tööd on jõudnud grupinäitustele nii MoMAs New Yorgis (2015) kui ka Lyoni ja Berliini biennaalidel (2015, 2016). Aastal 2017 tunnustas president Kersti Kaljulaid Novitskovat noore kultuuritegelase preemiaga.

Näitusega kaasneb rikkalikult illustreeritud eesti- ja ingliskeelne kataloog, mida esitletakse Kumus 5. aprillil. Näituse kuraator on Kati Ilves ja graafiline kujundaja Ott Metusala.

Esmaspäeval, 30. aprillil kell 18 esitletakse muuseumi auditooriumis Kumu Dokumentaali raames Piibe Kolka video-performance'i Katja Novitskova töödest.

Näitus on avatud 10. juunini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles