Eesti näitlejad puhuvad välismaise 3D animafilmi tegelastele eluvaimu sisse

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D lühianimatsioonifilmi «Burn to Shine» Tallinnas tegutsev meeskond (paremalt): Emil Rutiku, Madis Milling, Marta Laan, Karin Rask, Hidalgo Serra, Alessia Frerotti, Liis Tiisvelt.
3D lühianimatsioonifilmi «Burn to Shine» Tallinnas tegutsev meeskond (paremalt): Emil Rutiku, Madis Milling, Marta Laan, Karin Rask, Hidalgo Serra, Alessia Frerotti, Liis Tiisvelt. Foto: Underdogs OÜ

Neli Eesti näitlejat annavad suurejoonelisele maailmavallutusretkele asuva Hidalgo Serra 3D lühianimafilmi «Burn to Shine» tegelastele liigutused ja miimika.

Kui arvesse võtta kõiki neid maailmakuulsusi, kes peagi Eestis OÜ Underdogs stuudios valmivasse lühianimafilmi on kaasatud, võib öelda, et nii suure kaliibriga projektidesse satuvad meie inimesed harva.

Tegelaskujudele annavad oma hääle Natalie Portman, Giancarlo Giannini ning Aida ja John Turturro. Oma soovituste ja nõuga oli abiks filmilavastaja David Fincher ning muusika kirjutab Nellee Hooper, kes on teinud koostööd näiteks Madonna, Massive Attacki ja Björkiga.

Filmi kaasrežisööri Hidalgo Serra väitel aga ei tee kõik need kuulsused filmis kaasa mitte raha ega kuulsuse pärast, vaid kuna nad hindavad selle kunstilist väärtust. «Nad usuvad sellesse,» märkis Serra.

Filmi 20liikmeline meeskond on rahvusvaheline, koondades inimesi Jaapanist USA-ni ja Itaaliast Eestini ja nagu Serra tõdes, on kogu kaadervärgi töös hoidmiseks kulunud «ohtralt musta kohvi ja magamata öid».

Tim Burtoni loomingust inspireeritud «Burn to Shine» viib vaatajad veidrasse, unenäolisse fantaasiamaailma, kus kogu tegevus toimub 12aastase Dolcemeta silme läbi, kelle eesmärgiks on uuesti kokku viia tema ema ja isa, sest just sellest sõltub tema õnn. Dolcemeta satub sündmuste keerises kõikvõimalikesse ja võimatutesse olukordadesse ja loomulikult saadab teda pidev võitlus hea ja kurja vahel.

«Loos mängib väga suurt rolli alateadvus, vahepeal on keeruline vahet teha alateadvusel ja reaalsusel. Seal on palju salakavalaid nüansse,» lubas Serra.

Filmis kasutatakse 3D «motion capture» tipptehnoloogiat, mis võimaldab luua pooleldi multifilmiliku, pooleldi realistliku maailma. Tegelased on täisanimatsioonid, kellele annavad elu luust ja lihast inimesed. Kui otsida paralleele, siis visuaalselt kõige lähedasem on see James Cameroni «Avatarile».

Eesti näitlejatest teevad filmis kaasa Marta Laan, Karin Rask, Emil Rutiku ja Madis Milling.

Dolcemetat kehastava Marta Laane sõnul on neil seni olnud mõned proovid, kuid salvestamiseni pole veel jõutud. «Praegu ei ole mul endal ka veel täielikku ettekujutust, kuidas see kõik hakkab toimima, aga väga põnev on,» tõdes Laan.

Ka Emil Rutiku jaoks on tegemist täiesti uue ja ainulaadse kogemusega. «See on ajastu täielik tipp,» mainis ta.

Püüdes kogetut kirjeldada, rääkis Rutiku, kuidas proovis kleebiti ainuüksi tema näo külge ligi 60 väikest andurit, mis salvestavad näoilmeid ja liikumist ja saadavad selle info arvutisse, kus luuakse tegelase nö punktidena välja joonistatud algkujutis. «Sina siis seisad seal kaamerate keskel ja teed tummfilmi,» kirjeldas Rutiku.

13minutiline lühianimatsioon peaks valmima 24. juuniks, kuna just siis kukub Venezia filmifestivalile kandideerimise tähtaeg. Hiljem ootavad veel Toronto filmifestival, Sundance, Cannes jpt.

«Burn to Shine» tegijad:

Animatsioonistuudio: Underdogs OÜ

Režisöör: Marco Perego

Kaasrežisöör: Hidalgo Serra

Produtsent: Alessia Frerotti

Tegelaskujude liikumine: Marta Laan, Karin Rask, Madis Milling, Emil Rutiku

Hääled: Natalie Portman, Giancarlo Giannini, Aida Turturro, John Turturro

Muusika: Nellee Hooper

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles