Auhinnatud «Florida projekt» jõuab Eestisse (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Bakeri festivalimenuk "Florida projekt" kuulus ka PÖFFi kavva.
Sean Bakeri festivalimenuk "Florida projekt" kuulus ka PÖFFi kavva. Foto: Kaader filmist

2. märtsil jõuavad Eesti publiku ette lõputu fantaasiaga laste suvised seiklused Sean Bakeri «Florida projektis» (The Florida Project). Uustulnukate kõrval kehastab päikeselõõsas pleekinud motelli hoolitsevat juhatajat äsja Berliini filmifestivalil elutööpreemiaga pärjatud Willem Dafoe.

Elu on seiklus, teab 6-aastane ninatark Moonee, kelle kodu on Floridas, uhkesse Disney Worldi viiva kiirtee ääres asuvas odavas motellis. Koos oma sõprade Jancey ja Scootyga tuuseldab tüdruk ringi räämas mänguväljakutel, heidab nalja turistide üle ega lase end segada täiskasvanute maailma probleemidest, millega peavad maadlema tema ema ja naabripered «Võlulossi» nime kandvas motellis.

Selle karm, kuid südamlik juhataja Bobby on oma klientide jaoks nii võimuesindaja kui ka isakuju, kel tuleb majandusküsimuste lahendamise kõrval korrale kutsuda hullavaid lapsi ja manitseda Moonee tuulepäist ema, kes annab endast kõik, et enda ja tütre elu järje peal hoida.

Kolme aasta eest mobiiltelefonidega üles võetud filmiga «Tangerine» kriitikute ja publiku heakskiidu pälvinud režissöör Sean Baker sai oma uue filmi jaoks inspiratsiooni lõpututest motellirividest, mis Florida kiirteid palistavad ning endis turistide asemel hoopis elu hammasrataste vahele jäänud tavalisi ameeriklasi peidavad.

Bakeri eesmärgiks oli jutustada nende inimeste lugu laste silmade läbi, kes ei saa endale lubada kallite lõbustusparkide pileteid, kuid kellele pakuvad päikselise Florida mahajäetud majad, alligaatoritega ojad ning muinasjutulosside naabruses olevad karjamaad  piisavalt palju lõbusaid seiklusi.

«Florida projektile» tagavad usutavuse peaosades olevad lapsnäitlejad. Moonee kehastaja Brooklynn Prince alustas juba 3-aastaselt näitlejakarjääri reklaamides, tema sõbra Jancey rolli leiti Valeria Cotto kohalikust supermarketist ning Scootyt mängiv Christopher Rivera elab oma perega just sellises motellis, millesarnases toimub filmi tegevus. Moonee ema Halley rolli valitud Leedu päritolu Bria Vinaite avastati Instagramist.

Kuulsaim ja auhinnatuim on mõistagi motelli juhatajat Bobbyt kehastav Willem Dafoe, kes  kandideerib selle rolliga parima meeskõrvalosa Oscarile. Rohkem kui 100 filmis kaasa teinud Dafoe on juba varasemast kahekordne Oscari-nominent, kelle filmograafiasse kuuluvad nii eripalgelised filmid nagu «Ämblikmees», «Grand Budapest Hotel» ja «Antikristus». Möödunud nädalal tunnustati teda Berliini filmifestivalil elutööpreemiaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles