Winnipegi uisutajad saavad nautida Eesti arhitektide loomingut

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti arhitektuuribüroo b210 installatsioon «Tootem» Winnipegis
Eesti arhitektuuribüroo b210 installatsioon «Tootem» Winnipegis Foto: Promopilt

Eesti arhitektuuribüroo b210 installatsioon «Tootem» valiti 180 esitatud projekti seast välja Kanada rahvusvahelisele kunsti- ja arhitektuurifestivalile «Warming Huts», mille käigus ehitati Winnipegi linna läbivate, talveks kinni külmunud jõgede peale installatsioonid, mille vahel saab publik mööda jõejääd liikuda.

Rajatud installatsioonid pakuvad Kanada krõbeda talvekülma eest pisut varju, kutsudes inimesi nii õues rohkem aega veetma. Tegemist on esimese korraga, mil eestlaste töö 2009. aastast toimunud Kanada festivalil edukaks osutub. Installatsioonid jäävad avatuks kuni jõejää sulamiseni kevadel.

Üks teose autoritest, b210 arhitekt Mari Hunt kirjeldas Winnipegi kui suurepärast näidet sellest, kuidas ka külmas kliimas saab avalikku ruumi kasutada. «Väljas on -22 kraadi, aga jõejääl looklev rada on tihedas kasutuses – on nii uisutajaid, koeraga jalutajaid, jooksjaid. Seal samas on mitu hokiplatsi ning jääle rajatud restoran, kuhu saab ka uiskudega siseneda. Tore oli näha, et meie installatsioon võeti väga hästi külastajate poolt omaks: agaramad ronisid kohe uiskudega torni ning kiitsid vaadet ning ronimiselamust. Meie installatsioon on kõige kõrgem punkt, kust avaneb hea vaade tervele rajale. Torni ülesminek on jõukohane kõigile ja astmelt astmele ronimine teeb naha soojaks,» selgitas Hunt.

Eesti arhitektuuribüroo b210 installatsioon «Tootem»
Eesti arhitektuuribüroo b210 installatsioon «Tootem» Foto: Nele Sverns

«Tootem» kujutab endast kahte kitsast, ligi viie meetri kõrgust vaatetorni, kuhu inimesed saavad ühekaupa üles ronida. Žürii sõnul torkas Eesti arhitektide konkursitöö silma seetõttu, et vaatetornid moodustavad jõejääl omamoodi värava. Lisaks võimaldab vaatetornide lähedus ka külastajatel torni otsast üksteisega suhelda, mitte ei eralda neid. Visuaalselt meeldis žüriile see, et mustjad tornid moodustavad valge lumega terava kontrasti.

Installatsiooni «Tootem» autorid on arhitektuurbüroo b210 arhitektid Aet Ader, Mari Hunt, Zane Kalnina, Kadri Klementi, Nele Šverns ja Karin Tõugu, konsulteeris insener Egon Kivi.

Festival «Warming Huts: An Art + Architecture Competition on Ice» toimub alates 2009. aastast ning pakub maailma eri paigust pärit arhitektidele, disaineritele ja kunstnikele erakordset võimalust luua teos Winnipegi kuulsasse külma kliimasse. Festivali toimumispaik on Winnipegi linna avalik ruum – kohaliku jõe jääle ajutiselt loodud jalakäijate ja uisutajate rada, kuhu igal aastal paigaldatakse kolm uut võidutööd, lisaks varasemate aastate objektidele, mis iga talve alguses uuesti välja tuuakse. Objekti projekteerimine äärmiselt külma kliimasse jää peale on osalejate jaoks suur väljakutse: kavandada tuleb vastupidav ja kohalikku konteksti arvestav rajatis.

Eesti arhitektuuribüroo b210 installatsioon «Tootem»
Eesti arhitektuuribüroo b210 installatsioon «Tootem» Foto: Promopilt

Arhitektuuribüroo b210 tegeleb eri skaalas füüsiliste ruumide ja arhitektuursete mõtteviiside disainimisega: nt asumite visioonide koostamine, hoonete projekteerimine, näitusekujunduste loomine, üldhariduskoolide kooliruumi parandamine jm. Büroo tähtsamate tööde hulka kuuluvad TTÜ Väikelaevaehituse Kompetentsikeskuse katsebasseini hoone Kuressaare vanalinnas, Tallinna Arhitektuuribiennaali «Recycling Socialism» kureerimine, Eesti Ajaloomuuseumi EV100 püsinäituse «Minu vaba riik» kujundus, RMK ja EKA sisearhitektuuri osakonnaga koostöös matkarajatiste aine õpetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles