Ilmus Jan Kausi mahukas novellikogu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Enne kui unisusest saab reegel»
«Enne kui unisusest saab reegel» Foto: Raamat

Eesti ühe mitmekülgseima ja tunnustatuima kirjaniku Jan Kausi vastses novellikogumikus «Enne kui unisusest saab reegel» sisaldub üle paarikümne jutu ja raamatu ligi 300 lehekülge teevad sellest Kausi seni mahukaima teose.

Novellikogumiku koostaja Kaupo Meieli sõnutsi on Jan Kaus kirjanik, keda ei ole võimalik määratleda viljeldava žanri kaudu. Öelda ta kohta romaanikirjanik on ebaõiglane, sest ta kirjutab peale romaanide miniatuure. Jani määratlemine luuletajanagi pole õiglane, sest ta on kirjutanud märkimisväärsel hulgal novelle ja jutte, mis mahu poolest romaanile alla jäävad, kuid miniatuure ületavad.

«Kirjaniku tutvustamine žanripõhiselt seega praegusel juhul ei tööta, võtkem siis Kausi lähenemist žanritele kui töömehe lähenemist töövahenditele – üks töö nõuab nõela, teine kuvaldat. Üks teema nõuab ärakirjutamiseks romaani mõõtu, teise jaoks piisab ühesõnalisest anekdoodist. Jan valdab kõiki tööriistu ühtviisi imetlusväärselt hästi,» arvab Meiel.

Kausi jutukogus on novellid «Elupäästja», «Mozart ja Salieri», «Otsus», «Tühi saal», «Fänn», «Kuidas portreteerida elu?», «Õnnelik lõpp», «Sõrmkübar», «Võti», «Kollywood», «Kaks tassi», «Neljas Gennadi», «Kujunduppuja», «Kohtumine», «Kaitsetu», «Paljajalu», «Rahu»“, «Tüdrukud ja poisid», «Kurt», «Üle mere», «Mõrd», «Viiuldaja laual» ja «Enne kui unisusest saab reegel».

Jan Kausi tekste, mis pikemad kui luuletused ja miniatuurid, kuid lühemad kui romaanid, on varasemalt raamatuna ilmunud kahel korral. 2000. aastal ilmus jutukogu «Üle ja ümber» (kirjastus Tuum) ja 2003. aastal «Õndsate tund» (Tuum). Jan Kausi miniatuurromaan «Kompass» (Hea Lugu) on nomineeritud Eesti Kultuurkapitali 2017. aasta proosapreemiale.

Kausi raamatu «Enne kui unisusest saab reegel» toimetas Veste Roosaar, kujundas Piia Stranberg ja kirjastas Post Factum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles