Kalju Komissarovi nimeliste stipendiumite saajad on Karolin Jürise ja Jari Matsi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karolin Jürise Kalju Komissarovi-nimelist stipendiumi vastu võtmas.
Karolin Jürise Kalju Komissarovi-nimelist stipendiumi vastu võtmas. Foto: Maritta Anton

Täna anti Ugala teatris esmakordselt üle Kalju Komissarovi nimelised stipendiumid Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna üliõpilastele. Stipendiumi saajad on teatrikunsti õppekava näitleja eriala 3. kursuse üliõpilane Karolin Jürise ja teatrikunsti visuaaltehnoloogia õppekava valguskujundaja eriala 4. kursuse üliõpilane Jari Matsi. Stipendiumid andis üle Eesti Teatriliidu esimees Ain Lutsepp.

Stipendium on algatatud Tartu Ülikooli, Eesti Teatriliidu ja kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna endise juhataja ja näitleja Garmen Tabori ettepanekul ning Kultuurkapitali Näitekunsti sihtkapitali toel. Stipendium on mõeldud erialaseks enesetäienduseks välismaal. Kultuurikapitali stipendium on suurusega 1000 eurot.

Stipendiumi üle andes avaldas Eesti Teatriliidu esimees Ain Lutsepp lootust, et see stipendium aitab jätkata Kalju Komissarovi südamega tehtud tööd. «Tooksin välja tema kirge, intensiivset töötamisviisi, soovi saavutada parimat tulemust ja tema tundlikkust erinevate teemade käsitlemisel,» sõnas Lutsepp.

«Kõige ilusam asi, mida saab kinkida, on kogemus. Ja see stipendium kingib mulle võimaluse uute kogemuste saamiseks,» ütles Karolin Jürise oma tänukõnes.

Veel said sõna Garmen Tabor, TÜ Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna juhataja Taavet Jansen, Tartu Ülikooli õppeprorektor Anneli Saro ja Ugala teatri loominguline juht Ott Aardam.

Stipendiumite üleandmisele järgnes äsjavalminud dokumentaalfilmi «Koma» (autoriteks ja stsenaristideks Maria Avdjushko ja Peeter Simm) linastus Ugala teatri väikses saalis.

Ugala kammersaalis avati täna Kalju Komissarovi maalide ja joonistuste näitus ning fuajees Viljandi kultuuriakadeemia visuaaltehnoloogia eriala üliõpilaste tööde näitus, mis jäävad avatuks 29. märtsini.

Praeguse TÜ Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna kõrghariduslike õppekavade (tantsukunsti, teatrikunsti ja teatrikunsti visuaaltehnoloogia) ülesehitamise idee teatrimudelina kuulub Kalju Komissarovile. Õppeprotsessis tähendab see, et tulevased etenduskunstide tehnilised ja loomingulised töötajad õpivad koos ja täiendavad loomeprotsessis üksteist.

Kalju Komissarov on ülikoolis pidanud oluliseks, et «…üliõpilane oleks selle nelja aasta jooksul mingitpidi oma piire tunnetanud. Sest siis, kui ta on neid tunnetanud, saab ta tegelda ka nende avardamisega.»

Stipendiumiga soovitakse väärtustada Kalju Komissarovi pikaajalist ja viljakat tööd teatrihariduse vallas. Stipendium määratakse üliõpilasele, kes on õpingutes tervikuna olnud tulemuslikult loominguline ning oma erialal perspektiivikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles