Tallinna rahvusvaheline balletikonkurss toob Eestisse 13 riigi tantsijad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poja hariduskäiku kavandavatele vanematele ei turgata balletikool pähe tõenäoliselt esimesena. Harjumusest kujutame ette, et balletti tantsivad naised. Nii õpib ka Tallinna balletikoolis iga viie tüdruku kohta vaid üks poiss. Nõukogude aja suur huvi balleti vastu on järjest kahanenud. Fotol: klassikatund on balleti alustala, hüpe Pas échappé. Maximo ütleb, et poisse võiks olla rohkem – oleks lõbusam. Kevad 2014.
Poja hariduskäiku kavandavatele vanematele ei turgata balletikool pähe tõenäoliselt esimesena. Harjumusest kujutame ette, et balletti tantsivad naised. Nii õpib ka Tallinna balletikoolis iga viie tüdruku kohta vaid üks poiss. Nõukogude aja suur huvi balleti vastu on järjest kahanenud. Fotol: klassikatund on balleti alustala, hüpe Pas échappé. Maximo ütleb, et poisse võiks olla rohkem – oleks lõbusam. Kevad 2014. Foto: Liis Treimann

22.–25. märtsil toimub Tallinnas Eesti ainus rahvusvaheline balletikonkurss. Samuti toimub 26. märtsil juba kolmanda konkurssi raames Rahvusooperis Estonia pidulik balletigala, kus astuvad üles konkurssi võitjad ja külalisesinejad erinevatest riikidest.

22.–25. märtsil toimub kokku kolm tantsijate vooru ja üks koreograafide voor Salme Kultuurikeskuses iga päev algusega kell 11. Konkurssi pidulik kontsertgala toimub 26. märtsil kell 19 Rahvusooperis Estonia, kus astuvad üles konkurssi laureaadid ja külalisesinejad.

Tänaseks päevaks on laekunud 70 sooviavaldust konkursist osalemiseks ja neid laekub veel. Konkursist võtavad osa erinevate riikide tantsijad vanuses 11–30 aastat. Suur vanusevahemik võimaldab paljudele puuduvat esinemisvõimaluse.

Konkurssi korraldava MTÜ DX Group juhataja Dmitri Tkachenko märgib, et iga aastaga on konkursil aina rohkem osavõtjaid. «Tore on kogeda, kuidas meie plaanid täide lähevad ja Tallinna rahvusvaheline balletikonkurss kaasab aina rohkem riike osa võtma. See aasta on esindatud 13 erinevat riiki. Esindatud on Eesti, Jaapan, Venemaa, Ukraina, Šveits, USA, Läti, Armeenia, Soome, Hispaania ja Türgi ning sel aastal esimest korda on Tallinnas esindatud ka Belgia ja Austria».

Konkurssi žürii esinaine Kaie Kõrb tõdeb, et konkurss ise on laienenud: «Selle aasta uuenes konkurssi formaat koreograafide kategooria lisamisega. Ja see on väga oluline, sest tähtis pole ainult tantsija talent ja tehnika vaid ka koreograafi nägemus ja tunnetus.»

Külalisesinejate ridades astuvad üles nimekad balleti-tantsijad nagu näiteks Ungari Rahvusballeti esitantsijad Aliya Tanykpaeva ja Dmitry Timofeev. Samuti astuvad üles Rheini Balleti  tantsijad Aleksandra Liashenko ja Alexandre Simões, kes olid 2014. aasta Tallinna rahvusvahelise balletikonkursi laureaadid. Nad esitavad koreograaf Martin Schlapferi teose «Quartz».

Konkurssi rahaline fond koosneb 12 500 eurost, mis jaotakse täiskasvanute osalejate grupis. Samuti on konkurssi võitjatel võimalus minna praktikale Tallinna Balletikooli, Eesti Rahvuslikku Balletti, Žürichi Tantsuakadeemiasse ja Rheini Balleti. Ning ühel konkurssi võitjal avaneb võimalus võtta osa Rahvusvahelises Youth America Grand Prix balletikonkurssi finaalist.

Žürii liikmeteks on Alkesander Vetrov (Venemaa), Oliver Mats (Šveits), Pak Dzekin (Koera) Aleksei Moskalenko (USA),  Martin Schlapfer (Saksamaa), Kristin Pukka (Eesti) ja Tallinna Balletikooli direktor Kaie Kõrb.

Tallinna rahvusvaheline balletikonkurss toimub kord kahe aasta jooksul alates 2014. aastast. Eelmisest konkursist võtsid osa 67 tantsijat. Konkurssi korraldab MTÜ DX ART ja Tallinna Balletikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles