Laupäeval toimub Tallinnas loeng Vene vanausulistest Eestis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Plaati raamat
Jaanus Plaati raamat Foto: Raamat

Laupäeval, 17. märtsil peab Tallinna vene muuseumis (Pikk 29a) algusega kell 13 loengu ja esitleb raamatut «Vene vanausulised Eestis» PhD, Mahtra Talurahvamuuseumi juht Jaanus Plaat.

Loengus on kavas tutvustada Eestisse jõudnud vanausuliste ajalugu ja nende tänini püsivat omapärast ning rikast kultuuri ja usuelu sõnas ja pildis. Jutuks tulevad ka  praegu Eestis asuvad palvemajad ning maha põlenud Piirissaare palvemaja.

Loengu slaidiprogrammi fotode autor on arhitektuurifotograaf Arne Maasik. Lisaks kasutatakse palju arhiivifotosid loengupidaja koostatud näituselt Eesti vanausulistest, mis on kaks aastat edukalt rännanud mitmes Venemaa ja Valgevene linnas ning jõuab 2018. aasta kevadel taas Eesti näitusesaalidesse.

Esimesed vanausulised jõudsid Eestisse, Peipsi järve läänekaldale 17. sajandi lõpul. Väike osa neist jõudis järgnevail sajandeil mitme lainena Tartusse, Paldiskisse, Tallinna ja mujale. Peamiselt olid need venelased, kes põgenesid Venemaalt tagakiusamise ja repressioonide eest, mis järgnesid 17. sajandi keskpaiku toimunud Vene Õigeusu Kiriku patriarhi Nikoni reformidele.

Üritus toimub Tallinna vene muuseumi näituse «Peipsi vana usk: Pavel Varunini ikoonid ja graafika» raames. Näitus on avatud kuni 30. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles