Selgus Lutsu preemia laureaat

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler on tuntud ka selle poolest, et tal on Eestis üks uhkemaid õllepurkide kogusid.
Gert Kiiler on tuntud ka selle poolest, et tal on Eestis üks uhkemaid õllepurkide kogusid. Foto: Marko Saarm / Sakala

1. aprillil antakse Palamuse rahvamajas üle tänavune Oskar Lutsu huumoripreemia. Rahvakirjaniku nime kandva stipendiumivormis preemia pälvib tänavu ajakirjanik ja stsenarist Gert Kiiler. Tal on au olla selle preemia kolmekümnes laureaat.

Žüriile esitati seekord vaagimiseks kolmteist kandidaati, kelle hulgas oli nii nalja kirjutajaid kui ka nalja esitajaid. Seekord jäi peale nalja kirjutaja.

Viimasel ajal on Kiiler Eesti telepublikut naerutanud eelkõige Eesti Televisioonis näidatava telesarja «ENSV» vahendusel: ta on üks selle sarja stsenariste. Tema koostööpartner Villu Kangur sai Oskar Lutsu huumoripreemia omanikuks kolm aastat tagasi. Kiileri ja Kanguri koostöö «ENSV» kirjutamisel on kestnud juba kaheksa aastat. Järgmine hooaeg jääb Kiileri sõnul «ENSV-le» viimaseks: seriaali sündmused lõpevad 1991. aasta augustiputšiga.

Gert Kiileri varasematest töödest niipalju, et ta on kuulunud seriaalide «Hajameelselt abielus» ning «Pehmed ja karvased» stsenaristide hulka. Praegu kirjutab ta lisaks «ENSV-le» ka ETV lastesaate ,«Lastetuba» käsikirja, seda koos Silvia Soro ja Elo Selirannaga.

Gert Kiiler lõpetas 1997. aastal Viljandi kultuurikolledži ehk praeguse Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia näitekunsti esimese lennu. Ta on töötanud ka aasta Ugala teatris inspitsiendi ehk etenduse juhina, ent oluliselt kauem – 14 aastat – on ta teinud ajakirjanikutööd Viljandi maakonnalehes Sakala. Ehkki viimased viis aastat on ta tegutsenud vabakutselisena, jätkab ta siiski Sakala igakuise huumorikülje Liba-Sakala kirjutamist-toimetamist.

Oskar Lutsu huumoripreemia stipendiumi annab välja MTÜ Sokuturi koostöös Jõgeva vallavalitsusega ning stipendiumisumma pannakse kokku rahva annetustest. Annetused on oodatud MTÜ Sokuturi arveldusarvele nr EE831010220061135014 SEB Pangas. Annetused on tulumaksuvabad, kui lisada selgituseks märgusõna «Annetus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles