ETV alustab uue lastelavastuse võtteid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Veiko Tubin

Mari Pokinen on ainus eesti näitleja, kes peaaegu päriselt oskab lennata, põhjendas pea­osalise valikut ETV telelavastuse «Nõianeiu Nöbinina» režissöör Elo Selirand.

Kirjanik Kristiina Kassi samanimelise lasteraamatu ainel valmiva lastele mõeldud telelavastuse võtted algavad selle nädala kolmapäeval. Ühtekokku on plaanis teha 11 osa, mis jõuavad eetrisse sügishooaja teises pooles.

Selirand, kes Kassi raamatu põhjal ise stsenaariumi kirjutas, põhjendab teema valikut nii: «Nöbinina on õudselt positiivne ja jube andekas, aga ta lihtsalt sünnib vales keskkonnas.»

Kassi raamatu peategelane on noor, saja-aastane nõid, kes ei leia pärast nõiakooli lõpetamist oma kohta nõiamaailmas.

«Ma olen ju ise väikeste laste ema ja näen iga päev, kuidas kõik lapsed on erisugused, aga maailmaga kohandumine on jube raske,» rääkis Selirand, kes küsimustele vastamise kõrval just lasteaia lõpuaktuseks valmistus.

«Kristiina raamatut lugedes mõtlesin, et siin on ometi üks lugu, mis räägib, kuidas eriline olla on lahe. Koolis öeldakse, et sa oled nõme, sest sa oskad matemaatikat jube hästi. Või sina oled loll, sest sa ei oska nii hästi tantsida nagu mina,» lisas ta.

Seliranna sõnul aitab nõianeiu lugu lastel oma eripäradega paremini toime tulla.

Peaosaline Mari Pokinen (22) Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti kaheksandast lennust ütles, et talle meeldib «Nõianeiu Nöbinina» väga.

«Tore, et tehakse üks algupärane eesti lastelavastus, sellepärast olingi kohe plaaniga nõus ja tahtsin kaasa teha. Mulle tundus, et sellist asja on väga vaja,» rääkis ta. «See on väga armas lugu: sõprusest, otsimisest, lapsemeelsusest ja imestamisest. Mulle meeldib.»

Selirand ennustab nõianeiu loole suurt menu. «Eesti lapsed saavad endale tõelise, lihast ja luust kangelase, mitte animeeritud, nagu Lotte,» asetas režissöör lavastusele kõrged sihid.

«Nöbinina on hästi avatud ja uudishimulik ja tahtmist täis, ta otsib endale sõpru ja kodu, kohta, kus võiks end õnnelikuna tunda. Mul tekib konflikt nõiamaailmaga, kus ma sünnin,» rääkis lauljanagi tuntust kogunud Pokinen oma rollist.

Oma lapsepõlvest mäletab noor näitlejanna lastesaateid «Nõiakivi», «Tammetõru seiklused», «Kõige suurem sõber» ning «Mõmmi ja aabits». Pokinen arvestab, et televaatajate, eeskätt laste jaoks jääb ta pärast seriaali eetrisse jõudmist nõianeiuks.

«Kõik, kes seriaalides mängivad, teavad seda tunnet. Aga ma arvan, et see pole probleem, kui teed asja, mis endale sobib. Ise ma muidugi end väljaspool sarja Nöbininaks ei pea, sest teen muid asju ka, aga pole probleemi, kui lapsed mind Nöbininana võtavad,» rääkis ta.

Seriaali kostüümid kavandas moekunstnik Gerly Tinn ja Selirand hindab need kõrgemasse klassi: «Nõidadele on sellised kostüümid, et naera puruks! Täiesti haute couture (ajatu kõrgmood – toim), ma arvan, et need saaks Yves Saint Laurentile maha müüa.»

Peale Pokineni osalevad lastelavastuses veel Päär Pärenson, Mirtel Pohla, Laura Nõlvak, Tanel Ingi, Hannes Kaljujärv, Ülle Kaljuste, Ott Kartau, Anu Lamp, Kersti Tombak, Priit Volmer ja hästi palju lapsi. Muusika ja laulutekstid loob «Nõianeiu Nöbinina» tarvis Peeter Volkonski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles